Ο Τσίπρας στο Ισραήλ ξεκαθάρισε τις συμμαχίες της Ελλάδας

netaniaxou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ήταν τυχαία σύμπτωση να συμπέσει χρονικά η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ με την χειρότερη κρίση από την έναρξη του πολέμου στη Συρία. Ωστόσο έδωσε στη συνάντηση Τσίπρα – Νετανιάχου επιπλέον νόημα και έβαλε στην ατζέντα επιπλέον θέματα.

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, αλλά έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα», δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Αυτό είναι μεγάλο εστιακό σημείο των συζητήσεών μας» σημείωσε ο κ. Νετανιάχου από την πλευρά του, ο οποίος τόνισε την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεργαστούν στο επίπεδο της έρευνας, της ενέργειας και του πολιτισμού.

Υπάρχει μεγάλος όγκος τουριστών που φτάνουν στην Αθήνα. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο εξέλιξης σε αυτόν τον τομέα» είπε και υπογράμμισε τη «σύμπνοια πνεύματος των δύο χωρών στον πολιτισμό».

«Τα τελευταια χρόνια υπάρχει ουσιαστική ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» δήλωσε από την πλευρά του ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Υπάρχουν τομείς που μπορούμε να εστιάσουμε για να ενισχύσουμε την φιλία και τη συνεργασία κυρίως στον τουρισμό, τον πολιτισμό αλλά να ανοίξουμε τη συνεργασία στην οικονομία και την ενέργεια». «Στο πλασιο αυτό διαπιστώσαμε ότι εκτός από τον υψηλό αριθμό τουριστών θα κάνουμε πιο ουσιαστικά βήματα στον χώρο των επενδύσεων. Να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας…», δήλωσε. Επιπλέον σημείωσε ότι «Είχαμε την ευκαιρία να επικεντρώσουμε στην ανάγκη ενίσχυσης συνεργασίας σε διάφορες μορφές ενέργειας, στις αγροτοκαλλιέργιες, στις θαλάσσιες μεταφορές αλλά και τον τουρισμό». «Από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε ήταν και οι ευκαιρίες στην ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην έρευνα και εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Το ενεργειακό είναι κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήδη από χθες αλλά και σήμερα. Το Ισραήλ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αναχθεί ως στρατηγικός εταίρος για τη διασφάλιση της ελληνικής ΑΟΖ.

Σε όλο αυτό δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί και η αντιμετώπιση του ISIS αλλά και το παλαιστινιακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει ότι «συζητήσαμε για την ανάγκη να διαφυλάξουμε την σταθερότητα να σταματήσουμε τους τζιχαντιστές και να βρούμε λύση στο συριακό..Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για το παλαιστινιακό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κλιμάκωση της βίας. Τονίσαμε την κάθετη αντίθεσή μας σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια από την μία πλευρά αλλά και την βία κατά αμάχων από την άλλη πλευρά.

«Ως χώρα εταίρος του Ισραήλ, αλλά και παραδοσιακά φίλη του παλαιστινιακού λαού, θέλουμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να ανοίξουν παράθυρα διαλόγου».

Στο θέμα του Παλαιστηνιακού ο Αλέξης Τσίπρας, με γενικολογίες βέβαια, κράτησε μία γραμμή ίσων αποστάσεων. Ωστόσο, ο ισραηλινός ομόλογός του γνωρίζει καλά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει προσχωρήσει στις πιο σκληρές φιλοισραηλινές θέσεις σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Παλαιότερα άρθρα: