Οδηγίες για την αγορά… ελληνικών νησιών από τη Wall Street Journal!

PHASMA / ??????? ??????????/?????? ??? ?????? ?????? ???? ??????????????? ????? ??? ???? ???????????
Διαβάστε επίσης

Η Οξυά και ο Σκορπιός φαίνεται πως επηρέσαν όσους θέλουν να αποκτήσουν έναν επίγειοπαράδεισο. Σε εκτενές αφιέρωμα της Wall Street Journal η Ελλάδα αναφέρεται ως ιδανική επιλογή, με τα πολλά νησάκια που την περιστοιχίζουν, το άπλετο φως του ήλιου και τις παραλίες με τα τιρκουάζ νερά.

Παραδοσιακά, αναφέρει η εφημερίδα, αυτά τα νησιά δεν βγαίνουν προς πώληση και παραμένουν στις ίδιες οικογένειες για πολλές γενιές. Σύμφωνα με το protothema.gr, ωστόσο, με το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων, την πτώση των τιμών και τις αλλαγές στο φορολογικό νόμο της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει το άρθρο, προς πώληση είναι περίπου 20 ιδιωτικά ελληνικά νησιά.

Ο Ριμπολόβλεφ κατέβαλε 158 εκατ. δολ. για να αγοράσει το νησί που πριν από 45 χρόνια έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τζάκι Κένεντι. Ο Αλέξανδρος Μουλάς, ατζέντης στον τομέα του real estate της εταιρείας Savills, αναφέρει στην εφημερίδα: «Μετά την αγορά του Σκορπιού υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τα ελληνικά νησιά. Ειδικά πέρυσι το ενδιαφέρον εντάθηκε. Συνήθως μας προσεγγίζει ένας μεσάζοντας που λειτουργεί για λογαριασμό κάποιου πλούσιου, το όνομα του οποίου κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό». Το άρθρο υπενθυμίζει την περίπτωση της Οξιάς που φέρεται να έχει αγοραστεί από τον πρώην εμίρη του Κατάρ Αλ-Θανί, αλλά δεν είναι η μοναδική περίπτωση.

Με τις τιμές να έχουν πέσει αρκετά, ως αποτέλεσμα της κρίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «χτυπήσουν» ένα νησί προσφέροντας από λίγα εκατομμύρια ευρώ, μέχρι και πάνω από 100 εκατομμύρια. Εξαρτάται από τις ανέσεις που προσφέρει το νησί, όπως νερό και ηλεκτρικό και σε κάποιες περιπτώσεις προβλήτα για τα γιοτ. Οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση στις τιμές που αγγίζει ακόμη και το 30%.

Τα περισσότερα από αυτά τα 20 νησιά προς πώληση δεν έχουν καμία υποδομή. Κάποια εξ αυτών είναι κυρίων βραχώδη. Η Νήσσος, που βρίσκεται στο Ιόνιο πέντε ναυτικά μίλια από την ηπειρωτική Ελλάδα, τιμολογείται στα περίπου 6,8 εκατ. δολάροα και μπορεί να «φιλοξενήσει» έξι κατοικίες μέχρι 130 τμ η καθεμιά. Το κοντινό νησάκι Ομφορι τιμολογείται στα 62 εκατ. δολ κι έχει ένα μικρό κτήριο.

Παλαιότερα άρθρα: