Οδηγός σύλληψης τρομοκρατών από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

βρετανια
Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο

H βρετανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές των επικοινωνιών (GCHQ) δημοσίευσε σήμερα στον ιστότοπό της έναν οδηγό που εξηγεί τους τρόπους «σύλληψης τρομοκρατών» σε μια χρονική περίοδο όπου είναι έκδηλη η ανησυχία σχετικά με την επιστροφή στην χώρα Βρετανών τζιχαντιστών που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία, στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Με τίτλο «Πώς ένας αναλυτής πιάνει έναν τρομοκράτη», αυτός ο οδηγός παρουσιάζει σε 5 βήματα ένα παράδειγμα της εργασίας των αναλυτών της υπηρεσίας όταν προσπαθούν να ταυτοποιήσουν έναν ύποπτο.

Το σενάριο που παρουσιάζεται παραπέμπει σε εκείνο μιας ταινίας του Τζέιμς Μποντ: ένας πράκτορας της MI6, της υπηρεσίας κατασκοπείας, συναντάει μία πηγή, που είναι γνωστό πως είναι μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία γνωστοποιεί ότι μεταβίβασε σε έναν άγνωστο έναν φάκελο που περιέχει ένα κείμενο στην αραβική γλώσσα και το μήνυμα που περιέχει προβλέπει «ένα μακελειό στο Λονδίνο».

Αυτή η πηγή μπορεί απλά να πει ότι ο άγνωστος μιλάει αγγλικά και αραβικά, ότι διαθέτει ένα «συνηθισμένο τηλέφωνο» και «μία ταμπλέτα τελευταίας τεχνολογίας».

Ξεκινά λοιπόν μια εργασία που βασίζεται «σε αποσπασματικές πληροφορίες» που χρησιμοποιούνται προκειμένου να «τεκμηριωθούν θεωρίες και να διεξαχθούν περίπλοκες έρευνες (τα αποτελέσματα) των οποίων θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα της GCHQ».

Παλαιότερα άρθρα: