Οι 11 κανόνες του ISIS για τους δημοσιογράφους

ISIS
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Isis, η οντότητα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, έχει προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, δεδομένου ότι κατέλαβε μεγάλα εδαφικά τμήματα της Συρίας και του Ιράκ μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ανακηρύσσοντας τελικά ένα νέο χαλιφάτο. Ωστόσο, ελάχιστα είναι γνωστά για την ομάδα αυτή, η οποία σε αυτό το διάστημα έχει προβεί σε εκτελέσεις τόσο δυτικών όσο και τοπικών δημοσιογράφων.

Κατά κάποιο τρόπο, κάποιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να δίνουν πληροφορίες από την περιοχή, αψηφώντας τους κινδύνους για τη ζωή τους με σκοπό να τεκμηριώσουν τις θηριωδίες του Isis ενάντια όχι μόνο στους δημοσιογράφους, αλλά και στους Σιίτες μουσουλμάνους και τις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Syria Deeply, η τζιχαντική ομάδα έχει εκδώσει οδηγίες για τους δημοσιογράφους και τους ακτιβιστές που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις περιοχές που ελέγχει.

Αυτοί οι 11 κανόνες που φαίνεται να έχουν εκδοθεί στην ανατολική Συρία φέρεται να έχουν διαρρεύσει ως εξής:

1 Οι ανταποκριτές πρέπει να ορκιστούν πίστη στο χαλίφη (Αμπού Μπακρ) Αλ-Μπαγκντάντι … καθώς είναι υποτελείς στο ισλαμικό κράτος και, ως τέτοιοι, είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται πίστη στην ιμάμης τους.

2 Το έργο τους θα είναι υπό τον αποκλειστικό έλεγχο των υπηρεσιών μέσων ενημέρωσης του Isis.

3 Οι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεργαστούν άμεσα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (όπως το Reuters, το AFP και το AP), αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα διεθνή και τοπικά δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια. Τους απαγορεύεται να παρέχουν οποιοδήποτε αποκλειστικό υλικό ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή (με ήχο ή εικόνα) με αυτά.

4 Οι δημοσιογράφοι απαγορεύεται να εργάζονται καθ “οιονδήποτε τρόπο με τα τηλεοπτικά κανάλια που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα των καναλιών που πολεμούν κατά των ισλαμικών χωρών (όπως το Al-Arabiya, το Al Jazeera και το Orient). Οι παραβάτες θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

5 Οι δημοσιογράφοι επιτρέπεται να καλύπτουν τα γεγονότα στο κυβερνείο είτε με γραπτές ή ακίνητες εικόνες χωρίς να χρειάζεται να ελεγχθούν εκ νέου από το γραφείο τύπου του Isis. Όλο το δημοσιευμένο υλικό και οι φωτογραφίες πρέπει να φέρουν τα ονόματα του δημοσιογράφου και του φωτογράφου.

6 Οι δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν οποιοδήποτε ρεπορτάζ (έντυπο ή σε μετάδοση), χωρίς να ενημερώνεται το γραφείο τύπου του Isis πρώτα.

7 Οι δημοσιογράφοι μπορούν να έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης και blogs για να μεταδίδουν ειδήσεις και φωτογραφίες. Ωστόσο, το γραφείο τύπου του Isis πρέπει να έχει στη διάθεσή του τις διευθύνσεις και τα ονόματα των λογαριασμών αυτών και των σελίδων.

8 Οι δημοσιογράφοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς κατά τη λήψη φωτογραφιών στο έδαφός που ελέγχεται από τον Isis και να αποφεύγουν να βιντεοσκοπούν τοποθεσίες ή περιοχές ασφαλείας, όπου η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται.

9 Το γραφείο ενημέρωσης του Isis θα παρακολουθεί το έργο των τοπικών δημοσιογράφων στο έδαφος του Isis και στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κάθε παραβίαση των κανόνων, θα οδηγεί σε αναστολή καθηκόντων τους δημοσιογράφους, και έπειτα αυτοί θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

10 Οι κανόνες αυτοί δεν είναι οριστικοί και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις συνθήκες και το βαθμό της συνεργασίας μεταξύ δημοσιογράφων, καθώς και τη δέσμευσή τους στους αδελφούς τους στα γραφεία ενημέρωσης του Isis.

11 Οι δημοσιογράφοι έχουν την άδεια για να ασκήσουν το έργο τους μετά από την υποβολή της αίτησης άδειας στο γραφείο τύπου του Isis.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η πλήρης αυθεντικότητα του δημοσιεύματος, αλλά ο εμπειρογνώμονας στα θέματα του Isis Shiraz Maher είπε ότι είναι απολύτως εφικτό οι οδηγίες να έχουν συνταχθεί από τους επικεφαλής του Isis. Όπως ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά «Φαίνεται βεβαίως δυνατό, και είναι γραμμένο με την πολυλογία που θα περίμενε κανείς από το ισλαμικό κράτος.»

Σύμφωνα με το Syria Deeply, οι δημοσιογράφοι που δεν θέλησαν να συμμορφωθούν με αυτούς τους όρους έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που έχει επικρατήσει ο Isis, με κάποιους να έχουν δεχτεί κίνητρα να επιστρέψουν και άλλους να δέχονται απειλές ότι οι οικογένειές τους θα σταυρωθούν, εάν δεν το κάνουν.

Πάντως, αυτό δεν φαίνεται να αφορά καθόλου ξένους δημοσιογράφους καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, συνεπώς αυτοί οι κανόνες ισχύουν μόνο για τους δημοσιογράφους της Συρίας και του Ιράκ.

Πηγή

Independent.co.uk

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα: