Οι αποκαλύψεις Βάτερ που εξόργισαν το Στουρνάρα: «Η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε βοήθεια για τη φοροδιαφυγή»

Στουρνάρας κατά Ευρωβουλής και υπέρ Βερολίνου
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Έξαλλος είναι ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός οικονομικών με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών του Γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάτερ-Μπόργιανς.

Ο δεύτερος δήλωσε ότι η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είχε κάθε πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το πρώτο βήμα έγινε με την παράδοση, μέσω της ομοσπονδιακής υπηρεσίας φορολογίας, της λίστας με τους ελληνικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, σύμφωνα με τον Βάτερ-Μπόργιανς.
Για μένα η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ. Η πολιτική μου άποψη είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη», δήλωσε ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αν μπορώ να συνεισφέρω στο να κάνει σαφές η Ελλάδα ότι προτίθεται να αρπάξει από το γιακά όσους μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρους, τότε αυτό τελικά θα βοηθήσει και τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όμως ο υπουργός οικονομικών του Γερμανικού κρατιδίου προέβη και σε αποκαλύψεις που εκθέτουν σοβαρά τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τον κ. Στουρνάρα προσωπικά ο οποίος είχε θητεύσει ως υπουργός οικονομικών.
Σημείωσε ότι είχε απευθύνει για πρώτη φορά πρόταση για συνεργασία και στην προηγούμενη κυβέρνηση, πριν από τρία χρόνια, αλλά «δεν είχε βρει καμιά απήχηση». «Την επαναλάβαμε στη νέα ελληνική κυβέρνηση, στις αρχές της χρονιάς, και τον Μάιο έγινε η πρώτη συνάντηση». Προσέθεσε δε ότι από τότε έγιναν και άλλες επαφές.

Μάλιστα προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση ότι σχετικά με κατηγορίες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο ίδιος τόνισε ότι «Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπροσωπεία της επεδίωξαν να πάρουν τα δεδομένα λέει το αντίθετο».

Ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να είναι έξαλλος με τις παραπάνω κατηγορίες και δήλωσε από την πλευρά του ότι «Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες.»

Επειδή με τις αλληλοδιαψεύσεις συνήθως άκρη δεν βγάζουμε εμείς από την πλευρά μας σημειώνουμε ότι ο η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας είναι πολιτικά και ιδεολογικά συντηρητική και δεν έχει κανένα λόγο ο υπουργός της να στηρίξει με ψέμματα τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη ο κ. Στουρνάρας μπορεί να μην δέχθηκε προσωπικά πρόσκληση από τον κ. Βάτερ, ωστόσο εγγυάται ότι τέτοια δεν έλαβε κανένα πρόσωπο από τη δική του κυβέρνηση; Δεν είναι μόνο τα εσωκομματικά της ΝΔ που έχουν αφήσει τον Τσίπρα χωρίς αντιπολίτευση. Είναι και οι πολύ σκοτεινές στιγμές των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θα ξεχαστούν εύκολα…

Παλαιότερα άρθρα: