Οι δεσμεύσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια που πήραν Έλληνες σε ελβετικό φράγκο

0473a0a6bf2edf64139038ed3612382f_XL
Διαβάστε επίσης

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να ανακοινώσουν πως μόλις γίνουν κυβέρνηση θα λάβουν μέτρα για τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα που έχουν λάβει Ελληνες. Μετά το σοκ που περνούν περίπου 70.000 Ελληνες δανειολήπτες εξαιτίας της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας να άρει τη στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ (ήταν στο 1,20 ευρώ).

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έβαλαν στις προεκλογικές τους υποσχέσεις και στους δανειολήπτες σε ελβετικά φράγκα.

ΝΔ: Θα είναι από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή

«Ένας από τους πρώτους νόμους που θα κατατεθεί στη Βουλή, αμέσως μετά τις εκλογές, θα είναι αυτός που θα ρυθμίζει το ζήτημα που προέκυψε από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος 70.000 δανειοληπτών, μετά τις εξελίξεις με το ελβετικό φράγκο.

Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών».

Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για όσους έχουν δάνεια σε ελβετικά φράγκα

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες, πως εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα, στο πλαίσιο του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στη νέα ζημιά των δανειοληπτών.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με το δεδομένο ότι, ήδη, πολλοί δανειολήπτες σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου, που προσφεύγουν στα δικαστήρια (κάτι που αναμένεται να λάβει μαζική έκταση το αμέσως προσεχές διάστημα), δικαιώνονται, παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή και επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η ραγδαία υποτίμηση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου και σαν συνέπεια των άλλων βασικών νομισμάτων είναι άλλη μία απόδειξη της ανεξέλεγκτης δράσης των αγορών, της αδυναμίας της οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και του αδυσώπητου ανταγωνισμού μέσα στην Ευρώπη.

«Κινήσεις σαν αυτή της τράπεζας της Ελβετίας με έντονο μονομερή χαρακτήρα έχουν εκτός των άλλων δυσμενών επιπτώσεων στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών, που πίστεψαν στη σταθερότητα και στη δυναμική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στις κερδοσκοπικές προτροπές των τραπεζών» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παλαιότερα άρθρα: