Οι Ελβετοί συνεχίζουν να στέλνουν αίμα στην Ελλάδα παρά την αδυναμία πληρωμής

68389a258566607fe40ecc3ee734db5f_XL
Διαβάστε επίσης

Συνεχίζει να αποστέλλει χιλιάδες ασκούς με αίμα η Ελβετία στην Ελλάδα, παρότι η Αθήνα αδυνατεί να πληρώσει τον σχετικό λογαριασμό, δείχνοντας την αλληλεγγύη της στη χώρα μας.

«Οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται πια (σ.σ. από την Ελλάδα) εδώ και κάποιους μήνες. Ωστόσο, αποφασίσαμε πριν από μερικές ημέρες να συνεχίσουμε το πλήρες φάσμα των αποστολών (σ.σ αίματος).

Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε στη μοίρα του τον πληθυσμό εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων», δήλωσε ο Ρούντολφ Σβάμπε, διευθυντής της Ελβετικής Υπηρεσία Αιμοδοσίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η άτυπη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο απέναντι στους προμηθευτές του δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

Ο Ρούντολφ Σβάμπε διευκρίνισε ότι η αποστολή ασκών αίματος προς την Ελλάδα από τη χώρα του είναι εγγυημένη έως το τέλος του έτους.

«Στη συνέχεια πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση εκ νέου, διότι απλούστατα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις αποστολές αίματος από την τσέπη μας. Τα χρέη της Ελλάδας ανέρχονται στο μεταξύ σε δύο εκατομμύρια ευρώ», διευκρινίζει.

Προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών

Ο Ρούντολφ Σβάμπε σημειώνει ότι ένας ασκός αίματος κοστίζει περί τα 200 ευρώ και επισημαίνει ότι «ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρίς στέλνει ετησίως 28.000 ασκούς αξίας άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας».

Όπως υπογραμμίζει, «δεν αποσκοπούμε στο κέρδος. Το κόστος προκύπτει κυρίως από τη διανομή και τη δαπανηρή αποθήκευση (σ.σ. του αίματος)».

Όπως δήλωσε ο κ. Σβάμπε, «προσπαθούμε από κοινού με το ελληνικό υπουργείο Υγείας να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό στο ζήτημα της αιμοδοσίας, ώστε η χώρα να είναι έως το 2020 σε θέση να καλύπτει μόνη της σχεδόν το σύνολο των αναγκών της. Όμως, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Προς το παρόν οι Έλληνες δεν βλέπουν το ζήτημα της δωρεάς αίματος ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά τους».

Παλαιότερα άρθρα: