Οι ένοπλες δυνάμεις στα χέρια της… Φώφης

FOFI
Διαβάστε επίσης

Το νέο πολιτικό trend είναι ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα γίνει μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και με αφορμή την αντικατάσταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Το πόσο «μίνι» ή «μάξι» θα είναι ο ανασχηματισμός θα εξαρτηθεί και από τον σχεδιασμό του Μαξίμου για τις εκλογές αλλά και για τη μέρα που θα ξημερώσει μετά από αυτές.

Ο ανασχηματισμός είναι πάντα ένας γρίφος που λύνεται πολύ δύσκολα, αν δεν είσαι Ανδρέας Παπανδρέου για να κατεβάζεις υπουργούς από τα αεροπλάνα. Έτσι ο πρώτος μεγάλος πονοκέφαλος για τον Σαμαρά, είναι ο διάδοχος του Αβραμόπουλου. Η θέση είναι προνομιακή, παρά το κούρεμα στους μισθούς και τις συντάξεις των ενστόλων. Έχει εύκολο ρουσφέτι που αφορά τις μετακινήσεις των φαντάρων, έχει «δικτύωση» και δεν έχει πολλά «πάρε – δώσε» με την τρόικα. Ενόψει εκλογών μάλιστα,  η αξία της συγκεκριμένης υπουργικής καρέκλας  «χτυπάει ταβάνι».

Ο Σαμαράς είναι πολιτικά αποδυναμωμένος σε όλα τα επίπεδα και δεν νιώθει πως μπορεί να βάλει ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως για παράδειγμα τον Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ούτε και θα ήθελε για λόγους «ψυχικής ενότητας» να το κάνει δώρο σε πρόσωπα που μπορεί πολύ σύντομα να τα βρει μπροστά του, όπως για παράδειγμα η Ντόρα Μπακογιάννη. Φαίνεται λοιπόν να επιλέγει ως αναγκαστική λύση την ανάληψη του υπουργείου από τον ίδιο, αλλά με αυτή την αμυντική κίνηση ισχυροποιεί τη… Φώφη Γεννηματά! Τη θυμάστε;

Η Φώφη Γεννηματά από όποιο πόστο πέρασε, αυτοδιοικητικό ή κυβερνητικό, εφάρμοσε με απόλυτη συνέπεια το αξίωμα « η κυριότερη αιτία των προβλημάτων είναι οι λύσεις». Για αυτό και κατάφερνε πάντα να είναι «αόρατη» σε σχέση με τις ευθύνες που αναλάμβανε αλλά  δημοφιλής εξαιτίας του ονόματός της και του γεγονότος πως η πολιτική της ενασχόληση εξαντλείται στη προσωπική της στρατηγίκη.

Για όσους δεν θυμάστε που είναι σήμερα η Φώφη Γεννηματά, σας πληροφορώ πως είναι αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και την ευκαιρία την είδε αμέσως. Πριν κάνα μήνα πήγε στον Βενιζέλο και του ζήτησε να δει το θέμα της με τον Σαμαρά και να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου. Ο Βενιζέλος που ξέρει πως αργά ή γρήγορα η Φώφη Γεννηματά θα διεκδικήσει την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, της έδωσε αρνητική απάντηση.

Τη βολεύει πάντως μια χαρά και η επιλογή να πάρει ο Σαμαράς το υπουργείο. Διότι οι επόμενοι μήνες έχουν τα πάντα: διαπραγματεύσεις με δανειστές, συνταγματική αναθεώρηση, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και πολύ πιθανόν εκλογές. Άρα η σχέση του Σαμαρά με το υπουργείο θα είναι ανύπαρκτη και η Φώφη θα αλωνίζει χωρίς να έχει κανέναν πάνω από το κεφάλι της.

Τώρα,  το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται ουσιαστικά στα χέρια της Φώφης, όταν ο πόλεμος με τους Τζιχαντιστές μαίνεται στην αυλή μας και όταν τουρκικές φρεγάτες παρενοχλούν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, νομίζω πως δεν θέλει περαιτέρω σχολιασμό. Το πράγμα μιλάει μόνο του.

ΥΓ: Όπως λέει κι ο Σαμαράς ο πολιτικός πρέπει να είναι και ηθοποιός. Συνεπώς η Φώφη που «το’ χει» δεν θα δυσκολευτεί καθόλου στο ρόλο της Υπολοχαγού Νατάσας…

Παλαιότερα άρθρα: