Οι Εορτασμοί για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο επικίνδυνος Ιστορικός Αναθεωρητισμός

Β-pagkosmios-polemos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος

Το προσεχές Σάββατο 9 Μαΐου 2015 θα εορταστούν με μεγαλοπρέπεια στη Μόσχα τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη (ως γνωστό ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ασία τερμάτισε λίγους μήνες αργότερα με την υπογραφή του διατάγματος συνθηκολόγησης του Ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο την 14η Αυγούστου 1945 ύστερα από τον Αμερικανικό βομβαρδισμό με ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και τυπικά τη 2α Σεπτεμβρίου 1945 με την επίσημη τελετή συνθηκολόγησης των Ιαπώνων στο USS Missouri).

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος διήρκεσε 6 χρόνια (1939-1945) και εκτιμάται ότι περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι υπήρξαν θύματα της πολεμικής σύγκρουσης και της Ναζιστικής κατοχής στην Ευρώπη. Η Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) της οποίας η αντίσταση στη Ναζιστική λαίλαπα άλλαξε τον ρουν της Ιστορίας υπολογίζεται σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις ότι έχασε περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους(στρατιώτες και πολίτες).

Δυστυχώς λόγω της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, με αφορμή την Ουκρανική κρίση και αιτία τον ανηλεή γεωπολιτικό ανταγωνισμό, οι περισσότεροι Δυτικοί ηγέτες δεν θα παραστούν στη Μόσχα προκειμένου να γιορτάσουν μαζί με τους Ρώσους τη νίκη των Συμμάχων (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΣΣΔ) κατά της Ναζιστικής Γερμανίας.

Η μη συμμετοχή των περισσότερων Δυτικών ηγετών στους εορτασμούς της Μόσχας έχει συνδυαστεί με την απόπειρα αναθεώρησης της ιστορικής αλήθειας από τη Δύση και τη χρήση της Ιστορίας ως πολιτικού εργαλείου στον βωμό του τρέχοντος γεωπολιτικού ανταγωνισμού της Ρωσίας με τη Δύση. Η διαστρέβλωση όμως των ιστορικών γεγονότων στην ουσία προσβάλλει τη μνήμη εκατομμυρίων ανθρώπων που θυσιάστηκαν στον πιο αιματηρό Πόλεμο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Ποια είναι όμως η ιστορική αλήθεια η οποία επιχειρείται να διαστρεβλωθεί από τους Δυτικούς αναθεωρητές της Ιστορίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας; Ο οποιοσδήποτε ιστορικός γνωρίζει την τεράστια και καθοριστική συμβολή του Κόκκινου Στρατού και του Σοβιετικού λαού κατά του Ναζισμού. Την αλήθεια αυτή δεν χρειάζεται να είναι κάποιος κομμουνιστής για να την αναγνωρίσει. Οποιοσδήποτε αντικειμενικός ιστορικός ερευνητής γνωρίζει πως το 80% των απωλειών της Γερμανικής Βέρμαχτ οφείλεται στο Σοβιετικό στρατό, καθώς επίσης και το γεγονός πως οι απώλειες των Σοβιετικών ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από τις απώλειες των Δυτικών Συμμάχων. Επιπρόσθετα οποιοσδήποτε ιστορικός χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες αναγνωρίζει ότι οι σημαντικές καμπές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σχετίζονται με τις νίκες της ΕΣΣΔ στις μάχες της Μόσχας, του Στάλινγκραντ, του Κούρσκ, καθώς επίσης και με την Επιχείρηση ‘Bagration’ και την κατάληψη του Βερολίνου.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η ΕΣΣΔ αναμφισβήτητα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη κατά του Ναζισμού και η Μόσχα δικαίως φιλοξενεί τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελληνική πολιτική ηγεσία θα διαπράξει ηθικό και πολιτικό ατόπημα αν ακολουθήσει το ανιστόρητο μποϋκοτάζ των Δυτικών ηγετών και δεν συμμετάσχει στους εορτασμούς της Νίκης κατά του Ναζισμού την 9η Μαΐου στη Μόσχα.

Κλείνοντας το παρόν άρθρο γνώμης ο γράφων θεωρεί πως ο Ιστορικός αναθεωρητισμός και η διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων προς χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων είναι όχι μόνο μία ηθικά απαράδεκτη πρακτική που πρέπει να καταδικαστεί από την επιστημονική κοινότητα των ιστορικών αλλά και ένας επικίνδυνος πολιτικός δρόμος που υπονομεύει την παγκόσμια ειρήνη σε μια εποχή που οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων επανέρχονται απειλητικά στο προσκήνιο της παγκόσμιας Ιστορίας.

Παλαιότερα άρθρα: