Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, ο Πιπίνος και Βενιζέλος, ο τελευταίος των «εκσυγχρονιστών»

PIPINOS
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βελισσάριος Δρααγάτσης

Αν ένας άνθρωπος ερεθίζει τα πλήθη μόνο από το ύφος του ακόμα και το στυλ που έχει υιοθετήσει, αυτός είναι ο «συνεταίρος – πακέτο» Βαγγέλης Βενιζέλος. Είναι ο μόνος πολιτικός για τον οποίο ξύνισαν τα πρόσωπα εργαζομένων στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» και ίσως ο μόνος τον οποίο γιουχάρισαν κι έκαναν χειρονομίες καθώς περνούσε. Ο άλλος ήταν ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, για τον οποίο είπαν διάφορα κοσμητικά επίθετα με καλύτερο το «γαμπρός», «γίγαντας» και «κούρος».

Μετά την επιβίβαση του πληρώματος πάνω στο υποβρύχιο «Πιπίνος» και την επιθεώρηση που έκαναν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τη στρατιωτική ηγεσία, οι εργαζόμενοι των ΕΝΑΕ πήγαν να χαιρετίσουν τους δύο πολιτικούς. Με τον κ. Σαμαρά αντάλλαξαν χειραψίες και ευχαριστίες. Με τον κ. Αβραμόπουλο όμως εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές με κορυφαία τον συγκολλητή που πήγε να τού φιλήσει το χέρι επειδή άρχισαν οι δουλειές αποπεράτωσης των υποβρυχίων και κατάφερε να φέρει λίγα λεφτά στο χρεωμένο σπίτι του.

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος δεν εμφανίστηκε πουθενά. Δεν ήταν το πρωτόκολλο που δεν επέτρεψε την παρουσία του εκεί. Ο θυμός του λαού για το ύφος και τη στάση του δεν το επέτρεψαν. Παρότι ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποδώσει τα εύσημα στον πολιτικό συνεταίρο του, το λαϊκό αίσθημα αναγνώρισε την προσπάθεια που έκανε ο υπουργός Άμυνας και το επιτελείο του.

Το δύσκολο έργο των συζητήσεων με τον Ισκαντάρ Σάφα και τους Γερμανούς, άλλος το ανέλαβε και το έβγαλε εις πέρας. Τότε, απλώς ο κ. Βενιζέλος και οι πηγές του μέσα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέμεναν να πέσει στο κενό η προσπάθεια.

Ύστερα από 15 μήνες εντατικής και μεθοδικής δουλειάς υπήρξε αποτέλεσμα και κάποιοι άνθρωποι πήγαν ψωμάκι στο σπίτι τους ή πλήρωσαν χαράτσια που ήθελαν – δεν ήθελαν αναγκάστηκαν να οφείλουν στις εφορίες έπειτα από ενέργειες του κ. Βενιζέλου. Είναι το ίδιο χαράτσι για το οποίο ο κ. Σαμαράς υποσχόταν πριν από τις εκλογές του 2012 θα το καταργούσε αλλά τελικά το παγίωσε.

Στην πολιτική κάποιοι κρίνονται από τα έργα τους και τη συνέπειά τους. Από την άλλη, όσοι επιδίδονται στις κωλοτούμπες σε κάποια στιγμή πληρώνουν και το κόστος των πράξεών τους, όχι μόνο πολιτικά.

Πρόσωπα όπως ο τελευταίος των «εκσυγχρονιστών» κρίνονται με τον πιο αυστηρό τρόπο από την Ιστορία. Αυτό θα αποδεικνύουν τα γεγονότα μετά την απόσυρση του Σημίτη, του Γιωργάκη, του Γιάννου, του Βερελή, του Μαντέλη του Άκη και μιας παρέας διακυβέρνησης που εκτίμησαν όσα τους υποδείκνυαν ξένοι πάτρωνες με την ηθική αυτουργία μιας μερίδας της κοινωνίας που μαζί τους τα έτρωγε ποικιλοτρόπως. Και μην σας εκπλήσσει ότι πρόσωπα της ίδιας πολιτικής συνομωταξίας, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στον πολιτικό βίο. Είναι από καθαρή σύμπτωση…

Παλαιότερα άρθρα: