Οι ευθύνες για την μη εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία

nea-dimokratia-ekloges-5701-800x526
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Δημοκρατία απέδειξαν πως η κατηφόρα στη Νέα Δημοκρατία δεν έχει τελειωμό. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως προσωρινός πρόεδρος επιλέχθηκε με στόχο να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη ηγεσία της. Να εγγυηθεί τις διαδικασίες ώστε να λειτουργήσουν όλα ομαλά. Όμως έκανε ακριβώς το αντίθετο. Υπονόμευσε τις διαδικασίες, απαξίωσε τους συνυποψήφιους του και χρησιμοποίησε ως Πρόεδρος του κόμματος ολόκληρο τον μηχανισμό για να καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος πως αποτυγχάνεται η εκλογή νέας ηγεσίας.

Όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκτός από την αποτυχία του να πραγματοποιήσει ομαλά την εκλογική διαδικασία απείχε πλήρως από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική της ομάδα απείχε απόρροια της εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει στη βουλή με την αξιωματική αντιπολίτευση πλήρως απούσα.

Μέχρι στιγμής οι ευθύνες μοιράζονται μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και της ΚΕΦΕ. Δέκα από τα δεκατρία μέλη της επιτροπής πρόσκεινται στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οι υπόλοιποι τρεις στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ειδικότερα τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής είναι τα ακόλουθα:

• Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος ως Πρόεδρος.
• Ο γ.γ της ΚΟ , Γιάννης Πλακιωτάκης.
• Τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη (Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος).
• Η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Ρόδη Κράτσα.
• Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, κ. Φίλιππος Ταυρής.
• Ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.
• Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ , κ. Σάκης Ιωαννίδης.
• Ο γενικός διευθυντής του κόμματος, κ. Κώστας Τζιμάρας.
• Ο γραμματέας Οργανωτικού, κ. Κώστας Κόλλιας.
• Ο γραμματέας Εκλογών, κ. Επαμεινώνδας Λεκκέας.
• Ο διευθυντής Διαγραμματειακού , κ. Αλέκος Κόκκαλης.

Κορυφαίο λάθος ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου άνευ πρότερης παραίτησης του. Κι αυτό γιατί ο Μεϊμαράκης είχε και εξακολουθεί να έχει τον ρόλο του μεταβατικού προέδρου υπεύθυνου να αποτελεί τον κεντρικό συντονιστή όλων των ενεργειών ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές.

Το σίγουρο είναι πως η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο ναδίρ. Σε μια στιγμή που χώρα έχει ανάγκη την ύπαρξη σοβαρής αντιπολίτευσης η Νέα Δημοκρατία είναι απούσα χάριν μικροπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων. Η ύπαρξη εύρυθμης αξιωματικής αντιπολίτευσης με κύριο καθήκον τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της κυβέρνησης είναι βασικός κανόνας για την ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Ευελπιστούμε να πρυτανεύσει η λογική με ψυχραιμία και ενότητα.

Παλαιότερα άρθρα: