Οι ΓΧΣ ζητούν ανεξάρτητη έρευνα για τον βομβαρδισμό του αφγανικού νοσοκομείου

gxs
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), ζήτησε την Κυριακή ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για την κατά τα φαινόμενα αμερικανική αεροπορική επιδρομή που είχε ως τραγικό απολογισμό τον θάνατο 22 ανθρώπων σε ένα αφγανικό νοσοκομείο σε αυτό που ο ίδιος ο οργανισμός αποκάλεσε «έγκλημα πολέμου».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δεσμεύθηκε για τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για το αν ο αμερικανικός στρατός συνδέεται με την καταστροφή του νοσοκομείου, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συλλεχθούν οι πληροφορίες.

«Γνωρίζουμε ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις … επιχειρούσαν στην περιοχή Κουντούζ, και ξέρουμε ότι όσα είδατε στις ειδήσεις καταστράφηκαν», δήλωσε ο Κάρτερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του λίγο πριν από την προσγείωσή του στην Ισπανία την Κυριακή . «Απλά δεν μπορώ να σας πω ποια είναι η σύνδεση μεταξύ τους αυτή τη στιγμή».

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου δεν έκανε εικασίες για το τι συνέβη, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα φέρει προ των ευθυνών του «οποιονδήποτε αρμόδιο , υπεύθυνο για κάτι που δεν έπρεπε να γίνει».

Οι ΓΧΣ είπαν πως μια στρατιωτική έρευνα εκ μέρους των ΗΠΑ για το περιστατικό, το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια μιας ανάπτυξης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας προκειμένου να ανακαταλάβουν τη βόρεια πόλη Κουντούζ από τους αντάρτες Ταλιμπάν, δεν είναι αρκετή.

«Το να στηριχθούμε μόνο σε μια εσωτερική έρευνα από ένα μέρος της σύγκρουσης θα ήταν τελείως ανεπαρκές», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής των ΓΧΣ Κρίστοφερ Στόουκς σε μια δήλωσή του.

«Σύμφωνα με τη σαφή παραδοχή ότι ένα έγκλημα πολέμου έχει διαπραχθεί, οι ΓΧΣ απαιτούν να διεξαχθεί μια πλήρης και διαφανής έρευνα σχετικά με το γεγονός από κάποιον ανεξάρτητο διεθνή οργανισμό», ανέφερε ο Στόουκς.

Παράλληλα, οι μάχες μαίνονταν ακόμα την Κυριακή γύρω από την Κουντούζ, μια πόλη 300.000 κατοίκων, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ προσπαθούσαν να απωθήσουν τους αντάρτες Ταλιμπάν οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη πριν από σχεδόν μια εβδομάδα σε μια από τις μεγαλύτερες νίκες τους στο 14-χρονο πλέον πόλεμο.

Οι δρόμοι γέμισαν με πτώματα σε αποσύνθεση και οι παγιδευμένοι κάτοικοι είπαν ότι τα τρόφιμα αρχίζουν να σπανίζουν. «Αυτή η πόλη δεν είναι πλέον κατάλληλη για να ζει κανείς», είπε ο διευθυντής δημόσιας υγείας της επαρχίας, Σαγιέντ Μουχτάρ.

Κάθε επιβεβαίωση της ευθύνης των ΗΠΑ για τους θανάτους στο νοσοκομείο θα αποτελέσει ένα ισχυρό πλήγμα για την πολιτική του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι της οποίας αποτελεί πυρήνα η σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο προκάτοχός του, Χαμίντ Καρζάι, απέκτησε δυσμενείς σχέσεις με τους υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον, εν μέρει εξαιτίας του αριθμού των αμάχων που σκοτώθηκαν από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αφγανός ηγέτης θα βρεθεί διχασμένος ανάμεσα στην αποστασιοποίηση από την Ουάσιγκτον και την ανάγκη για την αμερικανική δύναμη πυρός η οποία θα βοηθήσει τις δυνάμεις του να απωθήσει τους αντάρτες από την Κουντούζ.

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε εναέριους βομβαρδισμούς «στην περιοχή» του νοσοκομείο των ΓΧΣ, καθώς στόχευε αντάρτες Ταλιμπάν, οι οποίοι έβαλλαν εναντίον του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ. Δεν έχει αναγνωρίσει ευθέως το χτύπημα στο νοσοκομείο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο AC-130 επιχειρούσε στην περιοχή, βάλλοντας κατά στόχων των Ταλιμπάν, μετά το αίτημα για υποστήριξη από τις αμερικανικές δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στα αφγανικά στρατεύματα.

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του το Σάββατο στα θύματα αυτού που ονόμασε «τραγικό περιστατικό». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε την επίθεση του νοσοκομείου «αδικαιολόγητη» και είπε ότι θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Η αμερικανική δύναμη που ηγείται του συνασπισμού στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι αναμένεται να ολοκληρώσει την προκαταρκτική πολυεθνική έρευνα εντός των προσεχών ημερών.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: