Οι ΗΠΑ ενεργοποιούν αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία

aegis_ashore
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν μια αμφιλεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στη Ρουμανία, η οποία οπωσδήποτε προκαλεί αντιδράσεις εκ μέρους της Μόσχας.

Ο στόχος, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, είναι να προστατευτούν τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ από μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους. Παράλληλα, πρόκειται για επιμέρους κομμάτι μιας ευρύτερης αμυντικής ομπρέλας η οποία θα εκτείνεται από τη Γροιλανδία μέχρι τις Αζόρες.

Εντούτοις, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η ασπίδα αυτή στοχεύει στην άμβλυνση του πυρηνικού της οπλοστασίου.

«Δεν αφορούσε ποτέ, ποτέ στη Ρωσία. Είχε πάντα σχέση με τους βαλλιστικούς πυραύλους που προέρχονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και κατευθύνονται προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουόρκ, Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε λέγοντας: «Και θα ήθελα απλώς να επαναλάβω αυτό που είπε ο Γενικός Γραμματέας – ότι έχουμε προσφέρει στους Ρώσους τη δυνατότητα να τους δείξουμε τις τεχνικές μας προδιαγραφές».

Η Μόσχα εμμένει στην πάγια θέση της ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα, στην αεροπορική βάση του Νότιου Ντεβεσέλου αποτελεί μια «άμεση απειλή» για την ασφάλειά της. Σε αυτή τη βάση κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση του Συνθήκης Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς.

«Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη των εν λόγω χερσαίων πλατφορμών εκτόξευσης έρχεται σε αντίθεση με μία από τις βασικές διατάξεις της Συνθήκης INF. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραβιάσει τη συνθήκη INF, η οποία πρέπει να δηλώνεται ανοιχτά και χωρίς επιπλέον διπλωματικές τροποποιήσεις», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι ανένδοτοι στο ότι η ασπίδα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις απειλές από τη Μέση Ανατολή, είναι ασαφές το κατά πόσον η τεχνολογία της θα μπορούσε να ρυθμιστεί ώστε να στραφεί εναντίον της Ρωσίας – σε περίπτωση ενδεχόμενης σύγκρουσης.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: