Οι ΗΠΑ για τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ

AOZ
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε εχθές ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους της, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της». Η Τζέν Ψάκι, έκανε την παραπάνω δήλωση σαν σχολιασμό στην πρωτοβουλία της Τουρκίας να στείλει πλοία στα χωρικά ύδατα που αντιστοιχούν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σημείωσε επίσης ότι «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Γράψαμε εχθές για τις προκλητικές δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και την αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας.

Εκ πρώτης όψεως, το μήνυμα από τις ΗΠΑ είναι αρκετά θετικό υποστηρίζοντας το αυτονόητο για την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εξορύξεις που θα δώσουν μεγάλη πνοή στην δοκιμαζόμενη οικονομία της. Παράλληλα φαίνεται ότι προσπαθεί να ανακόψει το θράσος με το οποίο τελευταία η Τουρκία αντιμετωπίζει τις καθόλα νόμιμες εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Από την άλλη μεριά όμως η Τζεν Ψάκι δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι «δύο κοινότητες» έχουν ίσα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της Κύπρου. Και προτείνει μια ακριβοδίκαιη μοιρασιά η οποία παίρνει αρκετές ερμηνείες. Η πιο ευνόητη είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην επικυριαρχία της κάθε «κοινότητας». Δεν μπορούμε όμως να μην σκεφτούμε ότι η αξιωματούχος των ΗΠΑ ίσως επιλέγει τη χρήση θολών όρων με σκοπιμότητα. Δεν παραλείπει άλλωστε να συμπληρώσει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το σχέδιο για αμοιβαία λύση του κυρπιακού μέσα από τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η παραπάνω δηλώσεις της Ψάκι θα έπαιρναν ένα τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.

Παλαιότερα άρθρα: