Οι ΗΠΑ μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι του Κυπριακού. Συνομιλία Μπάιντεν – Αναστασιάδη

kypros tourkia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν εχθές ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του ιδίου για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί από την περίοδο πρόκλησης έντασης με την παρουσία του τουρκικού σκάφος Μπαρμπαρός, στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Εξέφρασε τη θετική προσέγγιση των ΗΠΑ προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την ετοιμότητα τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης όσο και του ιδίου να προσφέρουν στην όλη διαδικασία προς επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου. Από τη πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την πολιτική του βούληση, ώστε μέσα από έναν ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για θετική κατάληξη. Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν, επίσης, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας.

Αυτό που γίνεται προφανές είναι ότι το πάγωμα στις συνομιλίες για το κυπριακό, που χρονικά συμπίπτει με την Ουκρανική κρίση και την προσπάθεια ανασυγκρότησης των Ελληνορωσικών σχέσεων, οι ΗΠΑ θορυβούνται για το γεγονός ότι είχαν μείνει καιρό εκτός παιχνιδιού. Ενός παιχνιδιού που στο επόμενο διάστημα θα αποκτήσει νέα δυναμική, με την προσπάθεια Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για ορισμό ΑΟΖ αλλά και την νέα εκλογή του προέδρου του ψευδοκράτους που αποτελεί περίπτωση πιο μετριοπαθή και συζητήσιμη από τις προηγούμενες.

Παλαιότερα άρθρα: