Οι ΗΠΑ παρακολουθούν ανήσυχες ρωσικές επιχειρήσεις κοντά στα διεθνή καλώδια του ιντερνετ

ipovrixio
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ρωσικά υποβρύχια και κατασκοπευτικά πλοία εντοπίστηκαν κοντά σε υποθαλάσσια καλώδια μέσω των οποίων γίνεται η επικοινωνία του διαδικτύου παγκόσμια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ, με αμερικανούς αξιωματούχους να φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει το κόψιμο των καλωδίων σε καιρούς σύγκρουσης, σύμφωνα με τους New York Times.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη κοπής καλωδίου, αλλά η ανησυχία καθρεφτίζει την αυξανόμενη καχυποψία των Αμερικανών και συμμάχων τους ως προς την αυξανόμενη στρατιωτική δράση της Ρωσίας παγκόσμια, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Είναι σημαντικά αυξημένη η δράση των Ρώσων κατά μήκος των γνωστών διαδρομών των καλωδίων, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τη Βορειοανατολική Ασία και σε ύδατα πλησιέστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ παρακολούθησαν στενά το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Γιάνταρ – εξοπλισμένου με δύο αυτοκινούμενα καταδυόμενα σκάφη βαθέων υδάτων – το οποίο έπλεε στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ προς την Κούβα, όπου ένα από τα καλώδια καταλήγει υπέργεια κοντά στην αμερικανική ναυτική βάση στον όρμο του Γκουαντάναμο, είπε η εφημερίδα. Σύμφωνα με αξιωματικούς του ναυτικού, τα καταδυόμενα σκάφη έχουν τη δυνατότητα να κόψουν καλώδια που έχουν καταβυθιστεί χιλιόμετρα μέσα στον πυθμένα της θάλασσας, έγραψαν οι Τάιμς.

Τα καλώδια του ιντερνετ παθαίνουν συχνά βλάβες από άγκυρες πλοίων και επισκευάζονται άμεσα. Ωστόσο στις ΗΠΑ θεωρούν ότι οι Ρώσοι, φαίνεται να ψάχνουν για τρωτά σημεία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη, όπου οι ζημιές στα καλώδια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και επισκευαστούν, είπαν οι New York Times. Σημειώνουν δε ότι τα καλώδια μεταφέρουν πάνω από 10 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθε μέρα και πάνω από 95% των καθημερινών επικοινωνιών.

Παλαιότερα άρθρα: