Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Κίνα για την στρατικοποίηση της Νότιας Θάλασσας

notia_thalassa_kinas
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ας Κάρτερ, προειδοποίησε την Τρίτη την Κίνα σχετικά με τις «επιθετικές» της ενέργειες στην περιοχή της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης πυραύλων εδάφους-αέρος, σε ένα αμφισβητούμενο νησί.

«Η Κίνα δεν θα πρέπει να επιδιώξει τη στρατικοποίηση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ανέφερε ο Κάρτερ σε μια εφ’ όλης της ύλης ομιλία του στο Σαν Φρανσίσκο. «Οι ειδικές ενέργειες θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι συνέπειες, ο Κάρτερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει την ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή του Ειρηνικού, ενώ πρόκειται να δαπανήσει 425 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020, προκειμένου να χρηματοδοτήσει περισσότερες εκπαιδευτικές ασκήσεις σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής που επηρεάζονται από τις κινεζικές ενέργειες.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας δήλωσε επίσης ότι η συμπεριφορά της Κίνας έχει εκκινήσει κι ενισχύσει τριμερείς συμφωνίες που θα ήταν «αδιανόητες», ακόμη και πριν από λίγα χρόνια.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διεξάγει αρκετές ασκήσεις ελεύθερης ναυσιπλοΐας τους τελευταίους μήνες στη Νότια Θάλασσα της Κίνας, πλέοντας κοντά σε αμφισβητούμενα νησιά, με σκοπό να υπερθεματίσουν τα δικαιώματά τους για ελεύθερο διάπλου στις θάλασσες. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι του Ναυτικού λένε από την πλευρά τους, ότι σχεδιάζουν να διεξάγουν όλο και πιο πολύπλοκες ναυτικές ασκήσεις στο μέλλον.

Ο Κάρτερ σημείωσε ακόμα, ότι η Πεντάγωνο σχεδιάζει να δαπανήσει πάνω από 8 δις δολάρια κατά τη διάρκεια του 2017 για να επεκτείνει τον διαθέσιμο στόλο αμερικανικών ισχυρών υποβρυχίων και θαλάσσιων drones.

Ο αμερικανός Υπουργός υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του στρατού των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στη θάλασσα σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στην περιοχή της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, στην οποία τελείται το 30% της διέλευσης του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου κάθε χρόνο.

Στόχευσε ακόμα, τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα για τις πράξεις τους να περιορίσουν την πρόσβαση στο Internet, καθώς και σε θέματα απειλών στον κυβερνοχώρο, σε θέματα κυβερνο-κατασκοπείας και κυβερνο-εγκλήματος.

Τέλος, ο Κάρτερ έκανε αναφορά στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις κινεζικές και ρωσικές προσπάθειες για την ανάπτυξη αντι-δορυφορικών όπλων που θα μπορούσαν να καταστρέψουν κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια υποδομές των ΗΠΑ.

Πηγές: Euronews, Reuters

Παλαιότερα άρθρα: