Οι ΗΠΑ στηρίζουν εμμέσως την Τουρκία στο γεωπολιτικό θρίλερ

ERDOGAN-BIDEN
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ένα tweet του Reuters που δημοσιεύθηκε στις 5.28, χθες το απόγευμα, έφερε το γεωπολιτικό θρίλερ που εξελίσσεται με πρωταγωνιστές Ρωσία και Τουρκία σε νέο επίπεδο.

Ενώ οι ΗΠΑ νωρίτερα, ανακοίνωναν ότι το εν λόγω θέμα αποτελεί ζήτημα ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας, παίρνοντας ουσιαστικά αποστάσεις από την Τουρκία, λίγο αργότερα και ενώ η έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ ήταν έτοιμη να αρχίσει, το Reuters δημοσίευσε τη δήλωση του εκπροσώπου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιβεβαίωνε ότι «οι Ρώσοι πιλότοι προειδοποιήθηκαν πριν από την κατάρριψη».

Η εν λόγω δήλωση, πριν ακόμη αποσαφηνιστεί αν ισχύουν οι Τουρκικοί ή οι Ρωσικοί ισχυρισμοί για το αν το ρωσικό αεροσκάφος παρενέβη τον εναέριο χώρο, έδειξαν μία βιασύνη να στηριχθεί έστω εμμέσως η Τουρκική πλευρά.

Δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος να «λουφάξει» ο Ερντογάν στο καυτό παιχνίδι που έχει ξεκινήσει με τη Ρωσία θα ήταν να απομονωθεί από τους δυτικούς του συμμάχους, η ενδεχόμενη στήριξη των ΗΠΑ αυξάνει σοβαρά τις πιθανότητες για γενικευμένα θερμά επεισόδια και εμπόλεμη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες με τη βέβαιη εξέλιξη αυτό να επεκταθεί με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων.

Παλαιότερα άρθρα: