Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για την Ιερουσαλήμ – Δεν θα μεταφέρουν την πρεσβεία

Old City from the Mount of the Olives
Διαβάστε επίσης

Σε αναδίπλωση ως προς το ζήτημα της μεταφοράς της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ προχώρησε η Ουάσινγκτον προκαλώντας απογοήτευση στο Ισραήλ και ανακούφιση στα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό κόσμο καθώς μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτος.

Το Ισραήλ εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να μην μεταφέρει, προς το παρόν, την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με εκπροσώπους της παλαιστινιακής προεδρίας να χαιρετίζουν την απόφαση.

«Παρόλο που το Ισραήλ είναι απογοητευμένο που η αμερικανική πρεσβεία δεν θα μεταφερθεί αυτή την στιγμή, εκτιμούμε την φιλική στάση του προέδρου Τραμπ προς το Ισραήλ και την δέσμευσή του να μεταφέρει την πρεσβεία στο μέλλον», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι ελπίζει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκπληρώσει κάποια στιγμή στο μέλλον την υπόσχεση που είχε δώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Η πάγια θέση του Ισραήλ είναι ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ, όπως οι πρεσβείες όλων των χωρών με τις οποίες διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις, θα πρέπει να εδράζονται στην Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα του κράτους μας».
Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα χαιρέτησε ως «ένα θετικό σημαντικό βήμα» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι με το να μην εκπληρώνει την προεκλογική του υπόσχεση ο πρόεδρος Τραμπ πήρε μια απόφαση «που αυξάνει τις πιθανότητες για την επίτευξη ειρήνης».
Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε νωρίτερα σήμερα ότι ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει να παραμείνει η πρεσβεία για άλλους έξι μήνες στο Τελ Αβίβ, καθώς «πιστεύει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή» να ληφθεί η απόφαση αυτή.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε