Οι Κινέζοι δεν έχουν ιδέα για τις δηλώσεις περί πρότασης δανεισμού της Ελλάδας

china min
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Οι Κινέζοι δεν έχουν ιδέα για ποιο πράγμα μιλούσε ο Νίκος Χουντής, όταν αναφέρθηκε στην πρόταση που μας έκαναν μετά τις εκλογές, για προσφορά χρηματοδότησης. Αυτά τουλάχιστον δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η δήλωση του Νίκου Χουντή, αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών αρμοδίου επί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ήρθε για να αμβλύνει κάπως τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Καμμένου, ότι υπάρχει Plan B το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας από άλλες πηγές όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία ή η Κίνα. «Υπήρξαν προτάσεις, προσφορές θα έλεγα, τόσο από την πλευρά της Ρωσίας, πρόσφατα, αμέσως μετά τις εκλογές, για οικονομική βοήθεια, όσο και από την πλευρά της Κίνας, όσον αφορά το θέμα της βοήθειας, των επενδυτικών δυνατοτήτων» ήταν τα λόγια του αναπληρωτή υπουργού.

Η υπουργός όμως εξωτερικών της Κίνας, Χουά Τσουνγίνγκ σημείωσε ότι «Ως προς το θέμα που αναφέρατε, δεν γνωρίζω τίποτα». Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η ίδια το έπαιξε κάπως ‘κινέζα’, αφού το να παραδεχόταν κάτι τέτοιο δημοσίως θα έθετε σημαντικό πολιτικό ζήτημα επιρροής του ασιατικού γίγαντα στα εσωτερικά της Ευρώπης.

Άλλωστε είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους συνομιλίες δεν είναι δόκιμο να διαρρέουν στη δημοσιότητα. Είναι πλήρως κατανοητό όμως, γιατί φρόντισαν με δηλώσεις τους τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης να το κάνουν, προκειμένου να δημιουργήσουν μία μικρή πίεση στις επερχόμενες συζητήσεις, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το ελληνικό ζήτημα. Έμμεσες δηλώσεις ότι αν χρειαζόταν η Ελλάδα να βρει άλλες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια αυτό θα σήμαινε την παρέμβαση παιχτών στην καρδιά της Ευρώπης με συνέπειες που οι μεγάλοι ευρωπαίοι παίχτες δεν θέλουν.

Παλαιότερα άρθρα: