Οι Κουρδικές ομάδες της ΝΑ Τουρκίας καλούν για αυτοδιάθεση

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι κουρδικές ομάδες στην νοτιοανατολική Τουρκία κάνουν έκκληση για αυτοδιάθεση.

Η έκκληση αυτή έπεται μιας συνόδου κορυφής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κογκρέσου (DTK), ενός συνασπισμού κουρδικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, και εν μέσω των εκτεταμένων συγκρούσεων στην ευρύτερη περιφέρεια.

Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός προπορεύεται με μια επιχείρηση ασφαλείας κατά την οποία εικάζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 Κούρδοι παραστρατιωτικοί.

«Για να σχηματιστεί μια δημοκρατική αυτόνομη περιφέρεια, συμπεριλαμβάνοντας μία ή περισσότερες γειτονικές επαρχίες, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη τις πολιτιστικές, οικονομικές και γεωγραφικές τους συγγένειες», δήλωσε ο Χατίπ Ντίκλ, ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κογκρέσου.

Το τελικό ψήφισμα της συνέλευσης καλεί επί της ουσίας για τον σχηματισμό αυτόνομων κουρδικών περιοχών, μεταξύ των οποίων αρκετές γειτονικές επαρχίες.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) το Σάββατο, λέγοντας ότι η πολιτική του είναι ριζωμένη στη βία.

Για τρεις δεκαετίες τώρα, η Άγκυρα προσπαθεί να τερματίσει μια εξέγερση από μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν PKK – το οποίο αντιμετωπίζεται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η διετής κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί κατέρρευσε τον Ιούλιο, βυθίζοντας τη νοτιοανατολική περιφέρεια της Τουρκίας σε μια σύγκρουση που έχει τραγικό απολογισμό πάνω από 40 χιλιάδες άτομα.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: