Οι Λιβυκές δυνάμεις εξαλείφουν το Ισλαμικό Κράτος από τη χώρα

livikes_dunameis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Λιβυκές δυνάμεις δήλωσαν ότι προήλασαν την Τρίτη στο τελευταίο εδαφικό τμήμα που κατέχει ακόμη το Ισλαμικό Κράτος στο πρώην προπύργιο της Σύρτης, καταλαμβάνοντας έναν αριθμό από κλειστά οικήματα.

Ώρες πριν από την προώθησή τους, οι δυνάμεις ανήρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει έναν από τους μαχητές να φωνάζει μέσα από ένα μεγάφωνο προτρέποντας τις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την περιοχή, υποσχόμενος παράλληλα την ασφαλή τους διέλευση. Συγκεκριμένα φώναζε: «Όλες οι γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν τώρα εάν θέλουν να ζήσουν» και «Αφήστε τους να φύγουν, υπάρχει ασφαλές πέρασμα, η μάχη έχει τελειώσει».

Υποστηριζόμενες από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ, οι ταξιαρχίες που αποτελούνταν κυρίως από μαχητές της πόλης Μισράτα κέρδιζαν συνεχώς έδαφος έναντι των παγιδευμένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή που εκτείνεται σε μερικές εκατοντάδες μέτρα δίπλα στις Μεσογειακές ακτές της Σύρτης.

«Οι συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν απεγνωσμένα να αντισταθούν μέχρι την τελευταία τους πνοή», ανέφερε ο Rida Issa, εκπρόσωπος των Λιβυκών δυνάμεων.

Η εξάμηνη εκστρατεία τους έχει επιβραδυνθεί, καθώς έχουν έρθει πιο κοντά στην πλήρη επανάκτηση της Σύρτης, αντιμετωπίζοντας του τζιχαντιστές που υπερασπίζονται τις θέσεις τους ενάντια στους βομβαρδισμούς και τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι εκστρατευτικές δυνάμεις από τη Μισράτα ανέφεραν την απώλεια 30 ατόμων του Isis και τουλάχιστον τριών από τη δική τους πλευρά.

Αρκετές ομάδες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική, αναφέρεται ότι είτε έχουν διαφύγει είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την περιοχή που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες εβδομάδες. Παρόλα αυτά δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι ένοπλοι τζιχαντιστές και πόσοι πολίτες παραμένουν στην περιοχή.

Αναφέρεται επίσης ότι από το Σάββατο οι ΗΠΑ έχουν διεξάγει 398 χτυπήματα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Σύρτη, σύμφωνα με μια δήλωση του Αμερικανού Διοικητή για την Αφρική.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Σύρτης στις αρχές του περασμένου έτους. Επέκτεινε τον έλεγχό του κατά μήκος περίπου 250 χιλιομέτρων στα αραιοκατοικημένα παράλια της Λιβύης πριν οι τοπικές δυνάμεις άρχίσουν την εκστρατεία τους τον Μάιο.

Χάνοντας τη Σύρτη, το Ισλαμικό Κράτος μένει χωρίς έδαφος στη Λιβύη, αν και μερικοί μαχητές πιστεύεται ότι έχουν διαφύγει στα πρώτα στάδια της μάχης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: