Οι μετανάστες προτιμούν τους Ελβετούς και αυτοί δεν τους θέλουν

SWISS
Διαβάστε επίσης

Η Ελβετία έρχεται στην κορυφή της κατάταξης των προορισμών που προτιμούν οι εκπατρισμένοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την τράπεζα HSBC και στην οποία αξιολογούνται οι υλικές συνθήκες και η ποιότητα ζωής. Όμως την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των Ελβετών είναι υπέρμαχοι της αυστηριοποίησης των μέτρων κατά της μετανάστευσης προς την χώρα τους.

Το «Top 10» της δημοσκόπησης της βρετανικής τράπεζας αποκαλύπτει επίσης την πολύ καλή φήμη των ασιατικών προορισμών, που καταλαμβάνουν περισσότερες από τις μισές θέσεις. Η κατάταξη των 10 χωρών στην κορυφή του καταλόγου, που διαμορφώθηκε από ηλεκτρονική δημοσκόπηση μεταξύ 9.288 εκπατρισμένων, είναι η ακόλουθη:

Ελβετία
Σιγκαπούρη
Κίνα
Γερμανία
Μπαχρέιν
Νέα Ζηλανδία
Ταϊλάνδη
Ταϊβάν
Ινδία
Χονγκ Κονγκ

Τα άτομα που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αξιολόγησαν την οικονομική κατάστασή τους (μισθός, αποταμιεύσεις, οικονομική κατάσταση της χώρας υποδοχής), την ποιότητα ζωής, την οικογενειακή ζωή (ιδιαίτερα τις συνθήκες υποδοχής και εκπαίδευσης των παιδιών). Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα διαφορετικά κριτήρια, η Ελβετία είναι η χώρα την οποία προκρίνουν οι εκπατρισμένοι, καθώς συνδυάζει άνετους μισθούς (ένα τέταρτο των εκπατρισμένων στην Ελβετία λένε πως κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια ετησίως) και πολύ καλή ποιότητα ζωής. Η Ελβετία είναι επίσης η χώρα της οποίας η οικονομία εμπνέει περισσότερο εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την HSBC.

Η Ασία «διακρίνεται ως η πιο πρόσφορη περιοχή για οικονομική ευμάρεια», ιδιαίτερα η Κίνα, όπου περίπου το 38% των εκπατρισμένων κερδίζει περισσότερα από 200.000 δολάρια ετησίως. Η Γερμανία, τέταρτη στην κατάταξη, εμφανίζεται ως «ένας ασφαλής και σταθερός προορισμός». Το 87% των εκπατρισμένων που ζουν εκεί δηλώνει ικανοποιημένο από τις οικονομικές συνθήκες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο, πριν η γερμανική οικονομία εμφανίσει κάποιες ενδείξεις κόπωσης.

Την στιγμή, όμως, που η Ελβετία αποτελεί την νούμερο ένα επιλογή για τους εκπατρισμένους, η πλειοψηφία των Ελβετών τάσσονται υπέρ της πρότασης η οποία θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα και προβλέπει τη θέσπιση αυστηρών περιορισμών στη μετανάστευση, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «20 Minuten». Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα καταδεικνύει πως το 53% των Ελβετών σκοπεύει να ψηφίσει υπέρ των αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα.

Τα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε δημοψήφισμα προβλέπουν να περιοριστεί ο αριθμός των νεοεισερχομένων μεταναστών σε μόλις ο,2% του σημερινού πληθυσμού της Ελβετίας, δηλαδή σε 16.000 πρόσωπα σε ετήσια βάση. Ακόμη, προβλέπει το 10% του προϋπολογισμού της χώρας να διατίθεται στην παροχή επιδομάτων τέκνων και σε άλλα μέτρα οικογενειακού προγραμματισμού.Σύμφωνα με κυβερνητικά επίσημα στοιχεία οι ξένοι στην Ελβετία με άδεια μόνιμης παραμονής ανέρχονταν σε 1,9 εκατ. πρόσωπα στα τέλη του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχο δημοψήφισμα φέτος τον Φεβρουάριο η οριακή πλειοψηφία είχε ταχθεί κατά της μαζικής μετανάστευσης δυναμιτίζοντας έτσι τις σχέσεις με την ΕΕ. To «ναι» στο «τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών» επικράτησε οριακά με ποσοστό 50,3%, σηματοδοτώντας το τέλος της διμερούς συμφωνίας με την ΕΕ για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της είχε αναφέρει ότι «λυπάται πολύ» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι θα «εξετάσει τις συνέπειες της πρωτοβουλίας στο σύνολο των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ελβετία».

Παλαιότερα άρθρα: