Οι μισοί Ρώσοι βλέπουν θετικά… τον Στάλιν

stalin_2015_1_21_17_13_19_b2
Διαβάστε επίσης

Με θετικό «μάτι» βλέπουν τον Ιωσήφ Στάλιν, σχεδόν οι μισοί Ρώσοι της χώρας, καθώς θεωρούν ότι διαδραμάτισε «θετικό» ρόλο στη ρωσική ιστορία.

Αυτό ανέδειξε δημοσκόπηση του ανεξάρτητου κέντρου Levada που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ένα ποστό που παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Στάλιν έπαιξε «αναμφισβήτητα θετικό ρόλο» για το 16% των ερωτηθέντων (το ποσοστό αυτό ήταν 9% τον Μάρτιο του 2013) ενώ το 36% πιστεύει ότι ο ρόλος του ήταν «μάλλον θετικός» (ποσοστό αμετάβλητο σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση του 2013).

Αρνητική γνώμη για τον Στάλιν εξέφρασε σχεδόν το ένα τρίτο των Ρώσων: το 9% θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν «αδιαμφισβήτητα αρνητικός» και το 21% ότι ήταν «μάλλον αρνητικός».

Η στάση των Ρώσων και των ρωσικών αρχών απέναντι στον Στάλιν παραμένει αμφίσημη: επισήμως καταγγέλεται το καθεστώς του τρόμου που επέβαλε από τη δεκαετία του 1930 μέχρι τον θάνατό του το 1953, όμως πολλοί τον τιμούν για το ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2012 σε μια άλλη δημοσκόπηση ο Στάλιν είχε χαρακτηριστεί «η σημαντικότερη προσωπικότητα» της Ρωσίας παρ” όλο που στην περίοδο της παντοδυναμίας του εκτελέστηκαν χιλιάδες άνθρωποι, άλλοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και ολόκληρες φυλές (Τσετσένοι, Τάταροι της Κριμαίας και άλλοι) εκτοπίστηκαν.

Παλαιότερα άρθρα: