Οι νησιώτες πληρώνουν την ανευθυνότητα των περιφερειαρχών

dimoi periferies dimosies symbaseis
Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής σχεδιάζει να επιβάλλει ειδικό τέλος προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση στα νησιά που έχουν πληγεί από τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές.

Βασική αιτία για αυτό το έκτακτο τέλος είναι και η ολιγωρία της κεντρικής διοίκησης αλλά κυρίως οι σοβαρές ευθύνες που φέρουν οι περιφερειάρχες, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου
Διερωτάται ευλόγως κανείς, πόσο άλλο θα πληρώσουν οι νησιώτες την ανεπάρκεια των αρμοδίων τη στιγμή που πλήττονται από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό;

Μετά την απόφαση της ακύρωσης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά αλλά και τη ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, έρχεται τώρα και το νέο τέλος. Ένα τέλος που θα είχε αποφευχθεί πιθανόν αν οι περιφερειακές αρχές Νοτίου και Βορείου Αιγαίου δεν είχαν επιδείξει ανεπάρκεια στην κρίσιμη προηγούμενη περίοδο.

Ο μέσος νησιώτης επιβαρύνεται τριπλά με αυτό τον τρόπο, κάτι που θα μπορούσε να περιοριστεί αν κάποιοι έκαναν απλώς τη δουλειά τους. Διεκδίκηση αποζημιώσεων και χρηματοδοτικής στήριξης από την Ευρώπη σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, πακέτα βοήθειας από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και αιτήματα τεχνικής και οργανωτικής στήριξης για αυτή την επιδεινούμενη κρίση είναι μόνο κάποιες από τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να έχουν αναλάβει. Αντί αυτού δεν έλαβε χώρα ούτε μία συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Με αυτήν όμως την στάση δεν μπορεί η περιφερειακή διοίκηση της χώρας να αντιμετωπίσει κρίσεις που δεν έχουν προηγούμενο και στις οποίες ανταποκρίθηκε μόνο η εθελοντική πρωτοβουλία κατοίκων και οργανώσεων, πέραν από τις ενέργειες των αρμοδίων υπουργείων και του λιμενικού. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι και κυρίως δεν μπορεί πάντα οι πολίτες να πληρώνουν την ολιγωρία των υπευθύνων.

Παλαιότερα άρθρα: