Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας

ithageneia
Διαβάστε επίσης

Εγγραφή των παιδιών στην Α’ Δημοτικού σε συνδυασμό με 5ετή νόμιμη διαμονή ενός από τους γονείς

Το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α’ τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του, αποτελεί την κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε για διαβούλευση.

Η καινοτόμα ρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση. Αυτό είχε κριθεί ανεπαρκές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και για το λόγο αυτό προστέθηκαν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την εγγραφή στο Δημοτικό έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στο νηπιαγωγείο.

Σε περίπτωση που ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, τότε αυτό είναι εφικτό υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται το σχέδιο νόμου με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε περίπτωση που γίνει νέα αίτηση ακύρωσης, όπως είχε γίνει και με το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, «θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια – όσο είναι παιδιά – διότι είναι στην παιδική ηλικία που διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και επομένως εθνική ταυτότητα. Τα παιδιά αυτά είναι, με την έννοια αυτή, “δικά μας” παιδιά: πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους, συχνά δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν και δεν θέλουν την πατρίδα των γονιών τους».

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» περιέχει, επίσης, διατάξεις που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας, όχι μόνο από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, αλλά και για όσα έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, καθώς και για τα παιδιά που έχουν πάει εννιά χρόνια σε ελληνικό σχολείο (την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το Σύνταγμα) ή έχουν πάει Γυμνάσιο και Λύκειο.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση προέβλεπε έξι χρόνια σχολείο, ενώ η τωρινή ρύθμιση ουσιαστικά υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, οι δύο αυτοί τρόποι περιέχονταν και σε σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και το περίφημο άρθρο 19, το οποίο είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο υπουργείο με όλα τα πολιτικά κόμματα, και για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου. Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypes/?p=2634

Παλαιότερα άρθρα: