Οι συνέπειες των κυρώσεων στη Ρωσία, στην εθνική μας άμυνα

Oi synepeies twn kyrwsewn sth Rwsia, sthn ethnikh mas amyna
Διαβάστε επίσης

Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στην Ρωσία, ακυρώνουν τις δυνατότητες εμπορικών συνδιαλλαγών της κοινοπραξίας Almaz-Antey με Ευρωπαικές χώρες. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι εξοπλισμένες με αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα που παράγει η κοινοπραξία.

Συγκεκριμένα, δύο πυροβολαρχίες S-300PMU-1, τριάντα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα ΤΟR-Μ1 είναι κάποια από τα οπλικά συστήματα που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα από την εταιρία, είναι ενταγμένα στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και είναι μέρος των ρώσικων οπλικών συστημάτων που έχουμε αγοράσει και που μας έχουν κοστίσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα 21 συστήματα OSA-AKM, τα οποία μας παραχωρήθηκαν μετά τη διάλυση της Ανατολικής Γερμανίας. Τα αντιαεροπορικά αυτά που είναι σοβιετικής κατασκευής, έχουν δεχθεί εκσυγχρονισμό από την Almaz-Antey. Παράλληλα πολλά άλλα αντιαεροπορικά που η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στην Κύπρο είναι κατασκευής τη ίδιας εταιρίας.

Ο λόγος που οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και τη συγκεκριμένη εταιρία είναι η εικασία ότι το μαλαισιανό Boeing 777 καταρρίφθηκε από ένα αντιαεροπορικό δικής της κατασκευής. Είναι σημαντικό ότι οι κυρώσεις δεν αφορούν ήδη παραδοθέντα εξοπλισμό. Ωστόσο η συνεργασία στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης Ελλάδας – Ρωσίας που μετρά 11 χρόνια μπαίνει πλέον σε πλαίσιο περιορισμών που νωρίτερα είχαν απομακρυνθεί μέσα από τις συμφωνίες μεταξύ Δημήτρη Αβραμόπουλου και του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού.

Παλαιότερα άρθρα: