Οι τουρκικές αρχές ΜΙΤ γνώριζαν ότι επρόκειτο να συμβεί το Πραξικόπημα

turk_tank
Διαβάστε επίσης

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούμενη ανακοίνωση της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας που αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της, η MIT, η Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας, είχε προειδοποιήσει την στρατιωτική ηγεσία της χώρας ότι επίκειται πραξικόπημα, λίγες ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί.

Περίπου στις 4 το απόγευμα της 15ης Ιουλίου, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η ΜΙΤ είχε λάβει πληροφορίες για επικείμενη συνωμοσία και πραξικόπημα και εν συνεχεία έγιναν όλες οι απαραίτητες μάλλον κινήσεις και ενημερώσεις αξιωματικών.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η έναρξη του πραξικοπήματος έγινε αναγκαστικά νωρίτερα το βράδυ, αντί στις 3 τα ξημερώματα, ώρα την οποία κανονικά είχε προγραμματισθεί.

Το γεγονός ότι οι αρχές γνώριζαν για την επικείμενη προσπάθεια πραξικοπήματος εξηγεί μάλλον την αποτυχία του. Όμως, ένα ερώτημα παραμένει… Εφόσον είχαν ενημερωθεί από την ΜΙΤ για τις κινήσεις των στασιαστών, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων γιατί δεν κατάφεραν να μην πέσουν στα χέρια τους;

Αντίθετα, αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, ο υποδιοικητής του τουρκικού ΓΕΣ και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων συνελήφθησαν αμέσως και κρατήθηκαν στα χέρια των πραξικοπηματιών, μέχρι την απελευθέρωσή τους το πρωί του Σαββάτου.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού αναφέρει χαρακτηριστικά «οι τρομοκράτες προδότες, μέλη της παράνομης συμμορίας της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει φωλιάσει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, και η οποία κατεστάλη στις 17 Ιουλίου».

Παλαιότερα άρθρα: