Οι τρεις παθήσεις του άντρα που σχετίζονται με την εκσπερμάτιση – Πότε αντιμετωπίζει οργασμικές διαταραχές

272a961932ea6ba116cdfe7cb86e898b_XL
Διαβάστε επίσης

Οι διαταραχές στον οργασμό του άντρα, είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει μεγάλο μέρος του αντρικού πληθυσμού.

Οι παθήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Την πρόωρη εκσπερμάτιση, την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση.

Διαβάστε αναλυτικά:

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Η συχνότερη από τις διαταραχές του οργασμού στον άνδρα είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση, αυτή δηλαδή που γίνεται πολύ γρήγορα, με ελάχιστο ερεθισμό πριν ή μετά τη διείσδυση στον κόλπο και χωρίς να μπορεί ο άνδρας να το ελέγξει και να το καθυστερήσει.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που απασχολεί περίπου το ένα τρίτο του ανδρικού πληθυσμού. Η διαταραχή προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στη σύντροφο που δεν καταφέρνει να φτάσει σε οργασμό με τη διείσδυση. Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι κυρίως ψυχογενούς αιτιολογίας.

Έχουν να κάνουν κυρίως με το άγχος επίδοσης του άνδρα, την ανάγκη του δηλαδή να ικανοποιήσει σεξουαλικά τη σύντροφό του, με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μπορεί να είναι και μια συμπεριφορά που ο άνδρας έχει «μάθει» μέσα από τη συνήθεια του αυνανισμού από την εφηβική του ηλικία και από τις «γρήγορες» σεξουαλικές επαφές.

Ανεσταλμένη εκσπερμάτιση

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος κατά την σεξουαλική επαφή με την σύντροφο. Η αναστολή αυτή μπορεί να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πλήρους σεξουαλικής πράξης, όπου ο άνδρας με πλήρη διείσδυση μέσα στον κόλπο της συντρόφου του αδυνατεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση, ο άνδρας δεν φτάνει καθόλου στην εκσπερμάτιση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με την σύντροφό του (παιγνίδια και διείσδυση), ο άνδρας δεν μπορεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση ούτε και μόνος του με αυνανιστική προσπάθεια.

Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης, μέσω ενός αντανακλαστικού μηχανισμού, συσπάται ο αυχένας της ουροδόχου κύστεως με συνέπεια το σπέρμα να προωθείται προς το έξω στόμιο της ουρήθρας και όχι προς την ουροδόχο κύστη. Μετά από επεμβάσεις στον προστάτη αδένα, είτε μετά από φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση διαταραχών του αδένα αυτού, είναι δυνατόν ο μηχανισμός αυτό να διαταραχθεί, με αποτέλεσμα το σπέρμα αντί να κατευθύνεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας, να καταλήγει στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστεως.

Αντιμετώπιση

Και οι τρεις διαταραχές μπορεί να έχουν ψυχολογικά αίτια και στρεσογόνες καταστάσεις (συγκρουσιακή σχέση με τη σύντροφο, εργασιακό στρες κλπ).

Οι σκέψεις πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής συχνά συμβάλλουν στην ψυχολογική ένταση που βιώνετε (π.χ. «δεν θα τα καταφέρω πάλι») και διατηρούν το σύμπτωμα.

Θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό και να κάνετε έναν κύκλο συνεδριών ψυχοθεραπείας , μόνο όμως με ψυχολόγο ή ψυχίατρο ο οποίος να ειδικεύεται στη θεραπεία των ψυχοσεξουαλικών διαταραχών.

Ενδεικτικά, στην σεξουαλική θεραπεία ζεύγους, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ειδικά σχεδιασμένες ασκήσεις που στοχεύουν στην σταδιακή επίτευξη εκσπερμάτωσης μέσα στον γυναικείο κόλπο.

Στην ατομική γνωσιακή θεραπεία, θα μάθετε να εντοπίζετε τις καταστάσεις που σας δημιουργούν άγχος και να επεξεργάζεστε αποτελεσματικότερα τις αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με το πρόβλημ

Παλαιότερα άρθρα: