Οι τροικανοί ακούνε και τ’ αφήνουν όλα ανοιχτά

troika (1)
Διαβάστε επίσης

Πακέτο χρηματοδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων σε ιδιωτικά αλλά και δημόσια κτίρια ύψους 800 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, προωθεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος έθεσε το θέμα κατά τη διάρκεια των επαφών του με την Τρόικα.

Το πακέτο αφορά 400 εκατ. ευρώ που επιδιώκει να εξασφαλίσει το υπουργείο Ενέργειας για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ” Οίκον» από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς επίσης ενεργειακές αναβαθμίσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σε κτίρια του Δημοσίου και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για επαγγελματικά κτίρια.

Παράλληλα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επιδιώκει να εξασφαλίσει το πράσινο φως της Τρόικας για την παροχή φορολογικών κινήτρων σε ενεργειακές παρεμβάσεις έως 15.000 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα οριστικοποιηθούν εντός του επόμενου διαστήματος, ωστόσο στελέχη του υπουργείου υποστηρίζουν ότι το κόστος των ενισχύσεων θα καλυφθεί από το ΦΠΑ και τα άλλα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την έκδοση των σχετικών τιμολογίων από τους επαγγελματίες της οικοδομής, για τις ενεργειακές εργασίες.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργείου, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία  θα είναι σημαντικά, καθώς θα δημιουργηθούν περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 70% των υλικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούνται για τη ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων παράγεται από ελληνικές βιοτεχνίες-βιομηχανίες.

Οι Τροικανοί, φέρονται να άκουσαν θετικά τις συγκεκριμένες προτάσεις, όμως δεν έδωσαν πράσινο φως. Όλα δείχνουν ότι οι δανειστές μας θέλουν το χρόνο τους για να αποφασίσουν, καθώς και ότι συνδέουν άρρηκτα όλα τα θέματα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό.

Παλαιότερα άρθρα: