Οι τζιχαντιστές έφτασαν έξω από τη Βαγδάτη

jihad bagdat
Διαβάστε επίσης

Μετά από ολιγοήμερη πολιορκία οι τζιχαντιστές μπήκαν στο Ανμπαρ, 40 χιλιόμετρα έξω από τη Βαγδάτη. Αυτή τη στιγμή προελαύνουν προς τη Βαγδάτη, με την κατάληψή της να είναι ο στρατηγικός τους στόχος. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ανμπάρ βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Η στρατηγική σημασία της επαρχίας είναι τεράστια με τις πόλεις Φαλούτζα, Χιτ και Κουμπαισά που περιλαμβάνονται σε αυτή, να αποτελούν σημεία της ζώνης σύνδεσης της Συρίας με τη Βαγδάτη.

Εχθές έγραψα για την υποχώρηση των τζιχαντιστών στην πόλη Κομπανί, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των συνεχών βομβαρδισμών από δυτικές δυνάμεις. Φαίνεται όμως πως οι τζιχαντιστές που ξαναεπιχειρούν λυσσαλέα επίθεση στο Κομπανί, είναι πολύ κοντύτερα στο στρατηγικό στόχο της κατάληψης της Βαγδάτης.

Ο Γκίντερ Μάιερ, ειδικός από το Κέντρο αραβικών Σπουδών του Μάιντς δηλώνει πως «μετά τον έλεγχο της επαρχίας Ανμπάρ σε ποσοστό 80% από τους τζιχαντιστές, βασικά δεν περιμένουμε να αλλάξει κάτι το δραματικό για τις εναπομένουσες περιοχές».

Ο πόλεμος στο Ιράκ, είναι ήδη πλησιέστερα σε επικράτηση του Ισλαμικού Κράτους αφού ο ιρακινός στρατός είναι εξαφανισμένος. Μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης του Αμπαρ οι Ισλαμιστές θα είναι σε πλεονεκτική θέση σχετικά με τον κυβερνητικό στρατό του Ιράκ. Ο Μάιερ σημειώνει πως «στην πραγματικότητα η διαταγή για υποχώρηση ήρθε τόσο ξαφνικά μέσα στη νύχτα, που οι στρατιώτες άφησαν όλο τον οπλισμό τους και τα πολεμοφόδιά τους. Οι Ιρακινοί στρατιώτες έχουν άθλια εκπαίδευση, δεν έχουν κίνητρο και υπό αυτήν την έννοια δεν είναι ετοιμοπόλεμοι»

Ο πιο σημαντικός λόγος που κάνει την κατάληψη του Ανμπάρ, κρίσιμη είναι ότι πέρα από πηγές ύδρευσης και ενέργειας, εκεί βρίσκονται και στρατόπεδα με οπλισμό που αφού περάσει στα χέρια των τζιχαντιστών θα τους κάνει ισχυρότερους προκειμένου να προελάσουν προς τη Βαγδάτη.

Αναμένουμε την εξέλιξη των δραματικών στιγμών στη Μέση Ανατολή και την εξέλιξη της τακτικής των δυτικών δυνάμεων. Δεν είναι καθόλου απίθανό να δούμε και στρατιωτική μπότα των συμμάχων να πατάει ιρακινό έδαφος προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα. Προς το παρόν πάντως οι Ισπανοί έχουν αναλάβει να εκπαιδεύσουν πιλότους της Ιρακινής αεροπορίας για να εντείνουν τις επιθέσεις από αέρος. Ωστόσο δεν επιθυμούν να έχουν περαιτέρω εμπλοκή στις συγκρούσεις.

Παλαιότερα άρθρα: