Οι τζιχαντιστές ξεπουλούν αρχαία αμύθιτης αξίας στο eBay

palmira
Διαβάστε επίσης

Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όχι γιατί τα θεωρούν ειδωλολατρικά, αλλά γιατί θέλουν να τα πουλήσουν στο eBay. Τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων υπολογίζονται τουλάχιστον στα 150-200 εκατομμύρια δολάρια, περίπου 132-175 εκατ. ευρώ, το χρόνο.

Τα στοιχεία προέρχονται από επιστολή του πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Περίπου 100.000 πολιτιστικά αντικείμενα παγκόσμιας σημασίας, μεταξύ των και 4.500 αρχαιολογικοί χώροι – εννέα από τους οποίους περιλαμβάνονται στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της (…) ΟΥΝΕΣΚΟ – βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (…) στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε ο πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν στην επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η λαθραία εξαγωγή των αντικειμένων, γράφει, οργανώνεται από το τμήμα αρχαιοτήτων του Ισλαμικού Κράτους. Μόνο όσοι έχουν άδεια με σφραγίδα από το τμήμα αυτό επιτρέπεται να διεξάγουν ανασκαφές, να αφαιρέσουν και να μεταφέρουν αρχαιότητες.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αρχίσει να εκμεταλλεύεται τη χρήση των κοινωνικών δικτύων «για να παρακάμψει τον μεσάζοντα και να πουλήσει αρχαιότητες απ” ευθείας σε αγοραστές», είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

ebay

Το eBay ανακοίνωσε ότι δεν ήταν ενήμερο των κατηγοριών ότι χρησιμοποιούνταν για να πουληθούν λεηλατημένα αντικείμενα. «Το eBay έχει παντελώς μηδενικό ενδιαφέρον να φιλοξενήσει παράνομες καταχωρήσεις πολιτιστικών ή ιστορικών αγαθών στις πλατφόρμες μας», ανέφερε η εταιρία, προσθέτοντας ότι «εξετάζουμε τους ισχυρισμούς της επιστολής αυτής. Προς το παρόν, δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάποια άμεση απόδειξη καταχωρήσεων για αντικείμενα στο eBay τα οποία προέρχονται από λεηλασίες της ISIL ή παρόμοιες ενέργειες».

Παλαιότερα άρθρα: