Οι χρυσαυγίτες αμαύρωσαν το μνημόσυνο των δύο κυπρίων ηρώων Ισαάκ και Σολωμού

xrysi-avgi-kypros
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το μνημόσυνο τον Τάσο Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού αμαύρωσαν μέλη της χρυσής αυγής νέα επεισόδια τα οποία προκάλεσαν κατά τη διάρκεια της τελετής σύμφωνα με τον φιλελεύθερο της Κύπρου μέλη του ΕΛΑΜ και της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν τους υπουργούς Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκο Κουγιάλη καθώς και τους εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τοπικών φορέων. Η αδυναμία τους να διατηρήσουν έναν υποτυπώδη πολιτικό πολιτισμό, ακόμη και σε αυτή την τελετή είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του μνημοσύνου και την παρέμβαση της αστυνομίας ώστε να προστατέψει τους επίσημους αλλά και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Χρειάστηκε δε και η παρέμβαση του μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασιλείου καθώς και της μητέρας του τάσου Ισαάκ.

Το σημείο που άναψαν τα πνεύματα ήταν εκείνο στο οποίο ο Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι και μερίδα παρευρισκομένων τον προπηλάκισαν. Αυτό ανάγκασε τον πατέρα του Σολωμού Σολωμού να πάρει το μικρόφωνο και να απαιτήσει από τους ιερόσυλους να φύγουν από το χώρο. Οι δύο υπουργοί καταδίκασαν τα επεισόδια ως απαράδεκτα και ανάρμοστα σε μνημόσυνο, ενώ ο προεδρεύων της δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε: «Καταδικάζω με βδελυγμία τους σημερινούς τραμπουκισμούς στο εθνικό μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού. Η υπονόμευση της Δημοκρατίας, η μισαλλοδοξία και οι φασιστικές συμπεριφορές οδήγησαν στην προδοσία και την τραγωδία του 1974. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική ομαλότητα από τους υπονομευτές της».

Η ψυχολογία του όχλου και η αυτοδικαιωτική κουλτούρα που εξαπλώνεται ανάμεσα σε πολίτες που τα χρόνια της κρίσης προσέγγισαν ακροδεξιούς χώρους έχει αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για τις ήδη πληγωμένες δημοκρατίες μας. Αυτό φαίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο όσο το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται ικανό να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα αίτια που το προκαλούν ιδίως μέσα από την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την κρίση με τρόπο δίκαιο και αξιοπρεπή για τους πολίτες.

με πληροφορίες από το vima.gr

Παλαιότερα άρθρα: