Ολάντ στην ελληνική Βουλή: «Προστατέψατε την Ευρώπη από αναταραχές»

alexis-tsipras-fransoua-olant
Διαβάστε επίσης

Όρθιοι υποδέχθηκαν τον Γάλλο πρόεδρο οι βουλευτές κατά την είσοδό του στην Ολομέλεια, ενώ ήδη τον είχε υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κατά την άφιξή του.

«Σας υποδεχόμαστε ως εταίρο και φίλο της χώρας. Οι δηλώσεις σας επιβεβαιώνουν τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών».

«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει κάνει μεγάλες θυσίες χωρίς να έχει μερίδιο ευθύνης για την κρίση. Η πολιτική λιτότητας πρέπει να αλλάξει» δήλωσε ο κ. Βούτσης.

Μεταξύ άλλων ο Φρανσουά Ολάντ στην ομιλία του στην Βουλή, σημείωσε «Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω για τα θερμά λόγια και τα συλλυπητήρια σας για την τραγωδία που έπληξε τη χώρα. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες τραγωδίες» ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής.

«Είναι μεγάλη τιμή που μιλάω στη Βουλή. Είστε οι συνεχιστές της Εθνοσυνέλευσης» τόνισε.

«Αυτό που μας ενώνει είναι οι κοινές μας αξίες. Νιώθω συγκίνηση και αξιολογώ ποια είναι η τιμή που κάνετε στη χώρα μου που μιλώ στη Βουλή. Εδώ στην Αρχαία Αθήνα γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας και κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα» σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Η Δημοκρατία είναι ένας αγώνας, δεν είναι κεκτημένο. Χρειάστηκε αγώνας για να εδραιωθεί. Είναι σημαντικό το ότι η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της. Στη δικτατορία η Γαλλία υποδέχτηκε καλλιτέχνες, πολιτικούς…»

Επανέλαβε επίσης την αναφορά του στους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαρλ Ντε Γκωλ το 1963, αλλά και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, το 1974, με το προεδρικό αεροσκάφος του τότε προέδρου Ντ” Εστέν.

«Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα σήμερα, είναι να χαιρετίσω το δίδαγμα Δημοκρατίας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη στα χέρια της. Η Δημοκρατία είναι ο διάλογος το ανοιχτό πνεύμα, η πρόοδος. Γι” αυτό ο αγώνας για Δημοκρατία είναι ασταμάτητος. «Ο ελληνικός λαός πήρε το λόγο τρεις φορές το 2015 και η Ευρώπη σας κοιτούσε. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων. Εκφράσατε τις δικές σας ευαισθησίες, αλλά και τη δέσμευσή σας να μείνετε στην Ευρωζώνη έναντι διχαστικών δυνάμεων αλλά και διαφόρων που σας συμβούλευαν να βγείτε από την Ευρωζώνη για λίγο. Με την απόφασή σας προστατέψατε την Ευρώπη, αλλά και προστατευθήκατε από τις κερδοσκοπικές τάσεις που ήδη σας έκαναν ζημιά…. Αυτό που εκφράζω δεν είναι συμπόνοια, αλλά στήριξη για να γυρίσετε σελίδα. Από την αρχή προσπάθησα να στηρίξω την ανάγκη η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κ. Ολάντ.
«Εκφράσατε τη δέσμευσή σας στην Ευρώπη… Πιστέψατε στην ευρωπαϊκή ιδέες. Υπερασπιστήκατε την εθνική σας κυριαρχία χωρίς να γίνεται εθνικιστές. Στηρίξατε την ταυτότητά σας χωρίς ψευδαισθήσεις. Προστατέψατε την Ευρώπη από αναταραχές. Η απόφασή σας αυτή έβαλε την Ελλάδα σε νέα δυναμική. Η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί…»

Σχετικά με την προσφυγική κρίση ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε:
Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στις ροές των προσφύγων. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες σε αυτή τη ροή προσφύγων. Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη, σήμερα ζητούν οι ίδιες αλληλεγγύη. Κάποιοι τώρα είδαν ότι στη γεωγραφία η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημείο με νησιά να υποδέχονται τις ροές από την Τουρκία».

«Ζήσατε μια κρίση και συνεχίζεται να την ζείτε. Στην Ελλάδα κρίση σημαίνει επίσης αξιολογώ και αποφασίζω. Μπορεί να ξαναγενηθεί η ελπίδα ή να συμβεί το αντίθετο. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αναγέννηση» σημείωσε.

«Η οικονομική ένωση πρέπει να έχει τη δική της διακυβέρνηση. Οφείλουμε να προχωρήσουμε, να έχουμε μια πορεία που δεν ανακόπτεται, πάντα υπάρχει δυνατότητα προόδου. Η Ελλάδα και η Γαλλία ενσαρκώνουν μια κοινή ιδέα για τον Πολιτισμό. Μπορούμε να κομίσουμε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα που θα θεσει στο περιθώριο τους φανατισμούς, θα δώσει ελπίδα στη νεολαία.Ηρθα στο λίκνο της Δημοκρατίας για να εκφράσω τη στήριξή μου στην προσπάθειά σας. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε για να δημιουργήσουμε το κοινό μας μέλλον» πρόσθεσε, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία μας».

Παλαιότερα άρθρα: