Ολυμπιακοί Αγώνες: Εντυπωσιακή η Τελετή Έναρξης του Ρίο

rio_16
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Εντυπωσιακή ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το Μαρακανά έστειλε πολλά μηνύματα σε μία άκρως συγκινητική Τελετή, που μπορεί να μην είχε εξαιρετικά έφε, ήταν όμως αυθεντική, προσπάθησε να προβληματίσει, αλλά ταυτόχρονα και να προβληματιστεί για όσα συμβαίνουν εντός της Βραζιλία.

Τουλάχιστον 4.800 άνθρωποι συμμετείχαν στη μαγευτική τελετή, που μαζί με 8.000 εθελοντές και 11.000 αθλητές από 205 χώρες έζησαν από κοντά τη γιορτή.

Εντυπωσιακή ήταν η είσοδος του παγκοσμίου φήμης μοντέλου, Ζιζέλ, υπό τους ήχους του τραγουδιού «The Girl from Ipanema», ενώ η μουσική αλλά και ο χορός είχαν αμέσως μετά την τιμητική τους. Την παράσταση έκλεψε η 79χρονη Έλζα Σοάρες, μια από τις σπουδαιότερες τραγουδίστριες σάμπα στην Βραζιλία και παντρεμένη επί πολλά χρόνια με τον θρυλικό Γκαρίντσα, μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 1958 και το 1962. Το δεύτερο σκέλος της τελετής, επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και στον κίνδυνο που διατρέχει ο πλανήτης μας.

Στη συνέχεια παρέλασαν 206 χώρες, με το Κουβέιτ να μετέχει υπό την Ολυμπιακή σημαία (τελεί υπό αποκλεισμό από τη ΔΟΕ), ενώ μία ξεχωριστή αποστολή ήταν αυτή της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, που μπήκε στο στάδιο προτελευταία, αμέσως πριν την οικοδέσποινα Βραζιλία.

Η εντυπωσιακή τελετή περιλάμβανε πυροτεχνήματα από τη στέγη του Μαρακανά, την εξιστόρηση της ιστορίας της πόλης του Ρίο, τραγούδια και φυσικά χορούς. Οι εκπλήξεις των Βραζιλιάνων, όμως, δεν είχαν τελειώσει. Οι σπόροι που λίγο νωρίτερα είχαν φυτέψει στα ειδικά φιαλίδια οι αθλητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, μετατράπηκαν σε δένδρα, σχηματίζοντας με περίτεχνο τρόπο τους Ολυμπιακούς Κύκλους στη μέση του σταδίου. Ολυμπιακοί κύκλοι, που για πρώτη φορά δεν είχαν τα γνωστά χρώματα, αλλά ήταν πράσινοι, στέλνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα ότι ο πλανήτης Γη χρειάζεται προστασία, την οποία μόνο οι άνθρωποι, όλοι ενωμένοι, μπορούν να προσφέρουν.

Πρώτη, ως είθισται, μπήκε στο στάδιο η Ελλάδα ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με σημαιοφόρο τη Σοφία Μπεκατώρου, ενώ την παρέλαση των ομάδων που συμμετέχουν στους Αγώνες έκλεισε η διοργανώτρια Βραζιλία με την Γένι Μάκρες.

Παλαιότερα άρθρα: