Ολυμπιακοί Αγώνες: η 5η καλύτερη παρουσία της Ελλάδας

rio_oly_gr
Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα σημείωσε την 5η πιο επιτυχημένη παρουσία της στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η μικρότερη αποστολή από την Ατλάντα και μετά κατάφερε να ξεπεράσει σε μετάλλια τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και του Λονδίνου.

Το 1986 στην Αθήνα, το 2004 πάλι στην Αθήνα με την κατάκτηση 16 μεταλλίων, το 2000 στο Σίδνεϊ με την κατάκτηση 13 μεταλλίων και το 1996 στην Ατλάντα με 8 μετάλλια, ήταν οι τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις, στις οποίες οι ελληνικές αποστολές έλαμψαν με την παρουσία τους.

Χρυσά Μετάλλια:

Η Κατερίνα Στεφανίδη έφερε το πρώτο χρυσό στον ελληνικό στίβο μετά το 2004, όπως και ο Λευτέρης Πετρούνιας στην ελληνική γυμναστική, ενώ η Άννα Κορακάκη έφερε στη σκοποβολή το πρώτο μετάλλιο μετά το 1920.

Με το χρυσό και το χάλκινο μάλιστα που κατέκτησε η Κορακάκη έγινε και η πρώτη που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1908 και το 1912.

Αργυρό Μετάλλιο:

Μεγάλη επιτυχία φυσικά και αυτή του Σπύρου Γιαννιώτη, ο οποίος χάρισε στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο στην κολύμβηση, με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Χάλκινο Μετάλλιο:

Με το χάλκινο μετάλλιο στα στήθη επέστρεψαν από το Ρίο οι ιστιοπλόοι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής. Αυτό ήταν το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470, μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Σημαντικές, όμως, ήταν και οι 14 συμμετοχές σε τελικούς εκτός από τα μετάλλια ενώ στην πρώτη 8άδα είχε συνολικά 12 παρουσίες.

Παλαιότερα άρθρα: