Ομάδες «αυτοάμυνας» περιπολούν για προστασία εναντίον προσφύγων στη Β. Ευρώπη

soldiers-of-odin
Διαβάστε επίσης

Δεκάδες άνδρες, μερικοί ντυμένοι με μαύρα μπουφάν που έφεραν ένα λογότυπο με κράνος των Βίκινγκς, συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε νορβηγικές πόλεις πόλεις όπως οι Στάβανγκερ, Ντράμεν και Κρίστιανσαντ.

Πρόκειται για τους «Στρατιώτες του Όντιν», που είναι ομάδες αυτοάμυνας και οι οποίοι πραγματοποίησαν το σαββατοκύριακο περιπολίες στους δρόμους νορβηγικών πόλεων δείχνοντας ότι το κίνημα, που έκανε την εμφάνισή του στη Φινλανδία, διαδίδεται στη βόρεια Ευρώπη εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

«Επιθυμούμε οι δρόμοι να είναι ασφαλείς, επιθυμούμε να απαλλαγούμε από την εγκληματικότητα που παρατηρούμε σήμερα στη Νορβηγία, όπου η αστυνομία δεν καταφέρνει να την αντιμετωπίσει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των «Στρατιωτών του Όντιν», ο Ρόνι Άλτε. «Πουλάνε ναρκωτικά, τα κορίτσια πέφτουν θύματα θωπειών, σημειώνονται επιθέσεις και βία».

Το κίνημα αυτό, το οποίο απαντάται επίσης σε Δανία και Σουηδία, μιμείται ανάλογο κίνημα που ιδρύθηκε πέρυσι στη Φινλανδία.

Ο Άλτε, «βετεράνος» των κινημάτων Νορβηγικός Σύνδεσμος Άμυνας και Pegida, υποστήριξε ότι το εν λόγω κίνημα «αντιπροσωπεύει όλο το πολιτικό φάσμα» και πως βοηθάει όλους, χωρίς διακρίσεις.

«Όμως ένα σημαντικό μέρος της εγκληματικότητας στην οποία επικεντρωνόμαστε οφείλεται στην παράνομη μετανάστευση προς τη Νορβηγία αφότου η Ευρώπη ορθάνοιξε τα σύνορά της», διευκρίνισε.

Η νορβηγική αστυνομία δήλωσε «συνολικά επιφυλακτική έναντι ομάδων όπως οι Στρατιώτες του Όντιν».

«Η χρήση ονομάτων (σ.σ.: ο Όντιν είναι ο θεός του πολέμου στη σκανδιναβική μυθολογία) και συμβόλων και το γεγονος ότι πολλά μέλη της ομάδας έχουν σχέσεις με εγκληματικούς κύκλους, ενισχύουν αυτόν τον σκεπτικισμό», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άτλε Ρολ-Μάτισεν, ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός αξιωματούχος.

«Δεν είναι αποδεκτό οργανώσεις να δρουν ή να δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν μια μορφή αυτοάμυνας πολιτών (…) Μόνο η αστυνομία είναι εξουσιοδοτημένη να ασκεί την αστυνομική εξουσία». πρόσθεσε.

Στην Ντράμεν, η αστυνομία έλεγξε το Σάββατο τα μέλη της περιπόλου για να διαπιστώσει την ταυτότητά τους και να επιβεβαιώσει ότι δεν έφεραν όπλα. Στην Κρίστιανσαντ, στους «στρατιώτες του Οντίν» δεν επετράπη παρά να διανείμουν καφέδες και γλυκά.

Σε ετήσια έκθεσή τους που δημοσιοποίησαν στις 9 Φεβρουαρίου, οι νορβηγικές υπηρεσίες πληροφοριών (PST) ανέφεραν πως «η απειλή από κύκλους της ακροδεξιάς αυξάνεται στη Νορβηγία» εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης.

Παλαιότερα άρθρα: