Ομπάμα: Ο ISIL βρίσκεται σε θέση άμυνας

obama_isil
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι έχει συντελεστεί πρόοδος όσον αφορά στην υπό αμερικανική ηγεσία προσπάθεια καταπολέμησης των μαχητών του ISIL, παρά το υπόβαθρο της πολιτικής αναταραχής στο Ιράκ και του νέου κύματος βίας στη Συρία.

Σε μια σπάνια προεδρική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της CIA, ο Ομπάμα είπε ότι οι τελευταίοι μήνες αποτελούν «κακούς μήνες» για τον ISIL.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι «Σήμερα, στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, ο ISIL βρίσκεται σε αμυντική θέση συνασπισμού. Η συμμαχία μας των 66 μελών, συμπεριλαμβανομένων των Αράβων εταίρων, βρίσκεται στην επίθεση. Έχουμε το momentum και σκοπεύουμε να το διατηρήσουμε (…) Θα συνεχίσουμε να εξουδετερώνουμε τους ηγέτες τους, τους διοικητές τους και όλους αυτούς που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.»

Ωστόσο. ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε σε κάποιο νέο μέτρο ή σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ή εάν οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τον αγώνα κατά του ISIL. Το Πεντάγωνο φημολογείται ότι αναζητά τρόπους για την ενίσχυση της στρατιωτικής στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αύξησης των δυνάμεων των ΗΠΑ μαζί με την αυξημένη χρήση εξοπλισμού για τις πολεμικές αποστολές στις οποίες ηγούνται οι δυνάμεις του Ιράκ.

Ο Ομπάμα δήλωσε επίσης ότι η τελική λύση θα πρέπει να είναι μια διπλωματικής φύσης λύση. «Ο μόνος τρόπος για να καταστρέψουμε πραγματικά τον ISIL είναι να τερματιστεί ο συριακός εμφύλιος πόλεμος, τον οποίο έχει καπηλευθεί ο ISIL», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ορισμένοι κριτικοί ισχυρίζονται ότι τα θετικά στοιχεία στο πεδίο της Μ. Ανατολής είναι λιγότερο σαφή από ό, τι ανέφερε ο πρόεδρος. Στη Συρία η κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των επαναστατών απειλεί την ήδη εύθραυστη κατάπαυση του πυρός. Και στο Ιράκ η σεχταριστική διαίρεση παραμένει ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντα. Εκτιμάται εν ολίγοις ότι και στις δύο χώρες οποιαδήποτε κέρδη θα μπορούσαν να είναι βραχύβια.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: