ΟΟΣΑ: Υποχώρησε 0,7% το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

oosa
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Σε πρόσφατη ανάλυση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αποτύπωσε την υποχώρηση του κόστους εργασίας στην χώρα. Το κόστος εργασίας (ανά μονάδα προϊόντος) μειώθηκε στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι αυξημένο κατά 3,8% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015).

H τριμηνιαία μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (unit labour cost, ULC) στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 1% και τη μείωση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Σε ετήσια βάση, οι αποδοχές των εργαζόμενων αυξήθηκαν 1,5%, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε 2,2%, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εργασίας κατά 3,8%.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ULC αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε 0,1%.

Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,5% έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,6% έναντι μείωσης 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά τη μείωση που σημείωσε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ισχυρή ήταν η αύξηση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ (0,9% στο δεύτερο τρίμηνο), λόγω της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων κατά 1,1% και της παραγωγικότητας κατά 0,2%.

Την ίδια ώρα που το κόστος εργασίας πέφτει η κυβέρνηση περνάει στην δεύτερη αξιολόγηση, καθώς την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα – ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, ενώ την ίδια ώρα γίνεται γνωστό πως οι θεσμοί είναι αντίθετοι στην δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.

Παρόλα αυτά και από ότι αποτυπώνει στα αποτελέσματα της η παραπάνω έρευνα του ΟΟΣΑ, το κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάτι που σημαίνει πως έχει μειωθεί και η αγοραστική ισχύς των πολιτών. Αυτό, όμως, θα πρέπει να διορθωθεί είτε αυξάνοντας τους μισθούς ή δίνοντας κάποιες περαιτέρω ελαφρύνσεις στους πολίτες που βλέπουν τον μισθό τους να μειώνεται και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Παλαιότερα άρθρα: