Οριστική διακοπή συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία

hpa_rws_syri
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Χθες Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Συρία και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας της 9ης Σεπτεμβρίου για την άρση των εχθροπραξιών και την εξασφάλιση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στις πολιορκημένες περιοχές.

Η επιβεβαίωση ότι οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία έχουν καταρρεύσει υποδηλώνει ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες, αν υπάρχουν, ως προς την επίτευξη μιας διπλωματικής λύσης στο άμεσο μέλλον για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, που στα πέντεμιση χρόνια που μαίνεται, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό άλλων έντεκα εκατομμυρίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν τη συμμετοχή τους στους διμερείς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, που δημιουργήθηκαν για τη θεμελίωση μιας στέρεης εκεχειρίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, John Kirby.

Ο Υπουργός Εξωτερικών John Kerry τελευταία μίλησε στον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov, το Σάββατο, αφότου ο πρώτος απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκαταλείψει τις μεταξύ τους διαπραγματευτικές συνομιλίες.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, ανακοίνωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους σε βάρος της Ρωσίας, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε προσπαθήσει να στηρίξει τη συμφωνία.

Εντούτοις, οι δυνάμεις του Σύρου Προέδρου Bashar Al-Assad, που υποστηρίζεται από την φιλο-Ιρανή πολιτοφυλακή και τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις, από την περασμένη εβδομάδα έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των ανταρτών που δρουν στις περιοχές του Χαλεπίου, βομβαρδίζοντας νοσοκομεία και σημεία παροχής νερού.

Επιπρόσθετα, στη βορειοανατολική πόλη της Hasaka, βόμβα σκότωσε τουλάχιστον 20 ανθρώπους κατά τη διάρκεια κουρδικού γάμου, σύμφωνα με την κουρδική πολιτοφυλακή.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η τελευταία αυτή εκστρατεία βομβαρδισμών πρόκειται για «μία από τις πλέον θανατηφόρες», από την αρχή του εμφυλίου πολέμου το 2011.

«Σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο Χαλέπι, έχει χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία από θανατηφόρα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων θερμοβαρικών βομβών, εμπρηστικών πυρομαχικών και βομβών διασποράς», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Το τέλος των συνομιλιών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερη εξέταση εναλλακτικών στρατιωτικών επιλογών εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως παροχή πιο εξελιγμένων όπλων, υλικοτεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε συριακές ομάδες ανταρτών, είτε άμεσα είτε μέσω των αραβικών κρατών του Κόλπου ή της Τουρκίας.

Μολοταύτα, η απροσδόκητη ταχύτητα με την οποία κατέρρευσε η διαφαινόμενη εκεχειρία φάνηκε να βρίσκει απροετοίμαστους ορισμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης Obama, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο σαφές σχέδιο ως προς την εξέλιξη της κατάστασης.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: