Ορκομωσία του πρώτου μη στρατιωτικού Προέδρου στη Μιανμάρ μετά από 54 χρόνια

Myanmar
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τα μέλη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) της Aung San Suu Kyi δε μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους σήμερα Τετάρτη, όταν η Μιανμάρ όρκισε τον πρώτο της Πρόεδρο, χωρίς στρατιωτικούς δεσμούς, μετά από περισσότερο από μισό αιώνα.

Ο Htin Kyaw, υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, επιλέχθηκε από την Aung San Suu Kyi να κυβερνήσει τη Μιανμάρ, γιατί το σύνταγμα που συντάχθηκε από την πρώην χούντα απαγορεύει στην ίδια να αναλάβει την εξουσία.

Σε μια σύντομη ομιλία του, ο Htin Kyaw επανέλαβε τη θέση της Suu Kyi για τη σημασία της αλλαγής του Χάρτη του 2008, η οποία παγιώνει την ισχυρή θέση του στρατού στην πολιτική και απηύθυνε έκκληση για εθνική συμφιλίωση.

Οι βουλευτές του NLD ήταν συναισθηματικά φορτισμένοι στη βάση της απαγκίστρωσης από το στρατιωτικό στοιχείο μετά από δεκαετίες αγώνων, συμπεριλαμβανομένων πολλών χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί από αυτούς φυλακίστηκαν ή, όπως η Suu Kyi, τέθηκαν σε κατ” οίκον περιορισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων και της Suu Kyi θα καθορίσουν εν πολλοίς την επιτυχία της απαλλαγής της Μιανμάρ από το στρατιωτικό καθεστώς που ασκούσε εξουσία από το 1962.

“Η νέα μας κυβέρνηση θα εφαρμόσει την εθνική συμφιλίωση, την ειρήνη στη χώρα, θα ψηφίσει σύνταγμα που θα ανοίξει το δρόμο για μια δημοκρατική ένωση και θα ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων», δήλωσε ο Htin Kyaw.

“Έχουμε καθήκον να εργαστούμε για την ανάδειξη ενός συντάγματος που θα είναι κατάλληλο για τη χώρα μας, αλλά και σύμφωνα με τα δημοκρατικά πρότυπα», συμπλήρωσε.

Οι εντάσεις διατηρούνταν στην πορεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς το NLD ετoιμαζόταν να αναλάβει την εξουσία. Η Suu Kyi επιδιώκει την αποστρατιωτικοποίηση της πολιτικής της Μιανμάρ, αλλά γνωρίζει πως χρειάζεται την έμπρακτη υποστήριξη των στρατιωτικών για να το πράξει.

Να σημειωθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει εγγυήσεις για τρία υπουργεία και για τον έλεγχο του ενός τετάρτου των κοινοβουλευτικών εδρών –το οποίο είναι αρκετό για να τους δώσει το δικαίωμα του βέτο στις συνταγματικές τροποποιήσεις και ενδεχομένως να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της Suu Kyi.

Ωστόσο, η SuuKyi είναι έτοιμη να κατευθύνει την κυβέρνηση εκ των έσω, και να ενεργήσει ως μια υπερ-υπουργός που θα επιβλέπει την εκπαίδευση, τις εξωτερικές υποθέσεις, τα ζητήματα ενέργειας και το γραφείο του προέδρου.

Να αναφερθεί,τέλος, ότι εκατοντάδες διπλωμάτες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων παρακολούθησαν την τελετή.

Πηγή: Euronews

Παλαιότερα άρθρα: