Ο Ορχάν Παμούκ καταγγέλει την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στην Τουρκία

a46be82f6a41d4230d9aa86dd2b55dae_XL
Διαβάστε επίσης

Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ κατήγγειλε την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στη χώρα του και τις πιέσεις που ασκεί η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στην ελευθερία του Τύπου.

«Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει φόβος. Παρατηρώ ότι όλος ο κόσμος φοβάται, δεν είναι φυσιολογικό (…) Η ελευθερία της έκφρασης έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Παμούκ στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, που ακόμη δεν έχει μεταφραστεί, «Το μουσείο της αθωότητας».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο συγγραφέας κατήγγειλε τις πιέσεις που ασκεί στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας η κυβέρνηση και κυρίως τις ενέργειες της δικαιοσύνης και τις απολύσεις δημοσιογράφων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.

«Πολλοί φίλοι μου λένε ότι αυτός ή εκείνος ο δημοσιογράφος έχασε τη δουλειά του. Πλέον ακόμη και οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία διώκονται. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο πουθενά», επεσήμανε ο Παμούκ, 62 ετών.

Ο συγγραφέας σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες δεν είναι ίσοι «διότι αυτό είναι αντίθετο στην ανθρώπινη φύση», προκαλώντας αντιδράσεις διεθνώς.

«Το τελευταίο μου (βιβλίο) αναφέρεται στην καταπίεση των γυναικών στην Τουρκία (…) Αν πρέπει να επικρίνουμε την Τουρκία κοιτώντας την με μια ματιά από το εξωτερικό, θα ήταν για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Οι πολιτικοί μας κάνουν απερίσκεπτες δηλώσεις για το θέμα, σα να θέλουν να προκαλέσουν αντιδράσεις», είπε π Παμούκ αναφερόμενος στα σχόλια του Ερντογάν.

Παλαιότερα άρθρα: