Όσοι χρησιμοποιούν Windows XP είναι ευάλωτοι σε ιούς μέσω Explorer

winxp
Διαβάστε επίσης

Στην κορυφή της λίστας με τα στοιχεία των Windows που δέχονται συχνότερα επιθέσεις βρίσκεται ο Internet Explorer, σύμφωνα με ερευνητές της Eset.

Η εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού ασφαλείας δημοσίευσε έκθεση με τις κυριότερες τάσεις εκμετάλλευσης exploits – κομματιών εκτελέσιμου κωδικά που επωφελούνται μιας ευπάθειας προκειμένου να αναγκάσουν το λογισμικό σε μη ομαλή διαδικασία – και αντιμετώπισης κινδύνων στα Windows κατά το 2014. Σε αυτή οι ερευνητές αναλύουν τις σημαντικότερες ευπάθειες του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Συγκριτικά με τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, ο αριθμός των επιθέσεων exploit σε στοιχεία λογισμικού της Microsoft εμφανίζεται αυξημένος κατά το 2014. «Η χρονιά αυτή ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους χρήστες του Internet Explorer, καθώς η Microsoft εμφάνισε διπλάσιες ευπάθειες σε σχέση με το 2013», αναφέρει η ομάδα ερευνών της Eset στο WeLiveSecurity.com. «Ευτυχώς για τους χρήστες της, για ένα μεγάλο αριθμό των ευπαθειών αυτών κυκλοφόρησαν patch μέσα στην ίδια τη χρονιά».

Στην έκθεση περιλαμβάνονται πληροφορίες όχι μόνο για τους κύριους τύπους ευπαθειών που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς στα Windows, αλλά και για τις τεχνικές αντιμετώπισης που παρουσίασε η Microsoft με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των λειτουργικών της συστημάτων. «Δυστυχώς, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν Windows XP χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας που θα τους προστατεύουν από exploit και επομένως διατρέχουν συνεχώς το κίνδυνο να μολυνθούν», προσθέτει η ομάδα ερευνών της Eset.

Μετά από 12 χρόνια, τον περασμένο Απρίλιο η Microsoft διέκοψε την παροχή υποστήριξης για τα Windows XP, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι πλέον δυνατή η λήψη ενημερώσεων ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος. Επίσης, έχει σταματήσει να παρέχει το Microsoft Security Essentials για λήψη στα Windows XP.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων, η Microsoft σχεδιάζει να λανσάρει έναν νέο browser με τα επερχόμενα Windows 10, ο οποίος θα είναι πιο ελαφρύς, ταχύτερος και ενιαίος για PCs, smartphones και tablets. Ο νέος web browser φέρεται να έχει για την ώρα την κωδική ονομασία Spartan και αναμένεται να προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες με αυτές των Chrome και Firefox (add-ons, συγχρονισμός μεταξύ συσκευών κ.α.). Εντούτοις, είναι πιθανό ότι τα νέα Windows θα συνεχίσουν να περιλαμβάνουν και τον Internet Explorer.

Παλαιότερα άρθρα: