Όταν ο Τσίπρας στεναχώρησε τον Μίχαλο…

tsiprasMixalos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Στο πλαίσιο των συναντήσεών του με εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων ενόψει της παρουσίασης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στις 19/8 και με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Στη συνάντηση αυτή, πέραν όλων των άλλων, ο κ. Μίχαλος έθεσε εμφατικά το αίτημα για αναθεώρηση ή έστω επανεξέταση της προγραμματικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα προ του μνημονίου επίπεδα των 751 ευρώ. Ενώ όμως κάποιοι εκ των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που παρευρίσκονταν στη συνάντηση έδειχναν «εποικοδομητική» στάση στο αίτημα του κ. Μίχαλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το «ξέκοψε» με τρόπο κατηγορηματικό, δηλώνοντας ότι «αυτό είναι πολιτική δέσμευση και δεν πρόκειται να το αλλάξουμε». Η κατηγορηματικότητα της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα έκανε αίσθηση όχι μόνο στους συνομιλητές του από την ΚΕΕΕ, αλλά και στους συνεργάτες του, πολλοί εκ των οποίων εκτέθηκαν με τη βιασύνη τους να δείξουν «εποικοδομητική διάθεση» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η πληροφορία αυτή «δένει» με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες από τη διεργασία σε επίπεδο ανώτατων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τις οποίες η θέση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ «κλειδώνει» σαν ένα από τα «στάνταρντ» των εξαγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σχετικές συζητήσεις δεν τέθηκαν καν προβληματισμοί όπως η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση για επάνοδο στα 751 ευρώ σε κάποιο βάθος χρόνου.

Από το χώρο των επιχειρήσεων, πάντως, τις πιο εμφατικές πιέσεις για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις δέχεται όχι από τον ΣΕΒ αλλά από τους μικρομεσαίους, τους οποίους εκπροσωπεί η ΚΕΕΕ και ο πρόεδρός της κ. Μίχαλος. Ο οποίος διεκτραγώδησε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ τα «πάθη» των μικρομεσαίων και ισχυρίστηκε ότι η εφάπαξ αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα «γονατίσει» πολλούς εξ αυτών…

Κατά τα άλλα, υπήρξε πεδίο συνεννόησης σε άλλα «κεφάλαια» της συζήτησης που αφορούσαν ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως τα θέματα της αντίθεσης της ΚΕΕΕ στην περίφημη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μίχαλος είχε καταφερθεί δημόσια με σκληρές εκφράσεις κατά του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, λέγοντας ότι η σχετική μελέτη έχει εκπονηθεί και συνταχθεί από τον ΙΟΒΕ και από ιδιωτική εταιρεία συμβούλων στην οποία προΐστανται και εργάζονται σύμβουλοι του πρώην υπουργού, ενώ έχει στείλει και επιστολή διαμαρτυρίας στην τρόικα για το ζήτημα της εφάπαξ εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των μικρομεσαίων του 2013 προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 48 δόσεις.

Τα ζητήματα του κατώτατου μισθού και των οφειλών των μικρομεσαίων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι δύο «αγκάθια» στις σχέσεις των μικρομεσαίων με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα εμφανιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση εάν και εφόσον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδειχτεί σε κυβέρνηση. Καθώς από τη μία μεγάλο τμήμα αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων επιβιώνει χάρη στην εισφοροδιαφυγή και στη διαρκή μείωση του κατώτατου μισθού, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το πρόγραμμά του στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την αύξηση του κατώτατου μισθού…

Παλαιότερα άρθρα: