«Ουδέτερη» η Κίνα σε περίπτωση επίθεσης της Βόρειας Κορέας στις ΗΠΑ

China-US-North-Korea
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Κίνα θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη εάν η Βόρεια Κορέα εξαπολύσει επίθεση που θα απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια κινεζική κρατική εφημερίδα, η οποία παράλληλα προειδοποιεί την Πιονγκγιάνγκ για τα σχέδια της περί εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων κοντά στο έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Τα σχόλια των μεγάλης απήχησης Global Times έγιναν αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, επανέλαβε την ρητορική του εναντίον της Βόρειας Κορέας την Πέμπτη, λέγοντας ότι η προηγούμενη απειλή του έναντι της Πιονγκγιάνγκ, για την περίπτωση που ξεκινήσει επίθεση, ίσως δεν ήταν αρκετά σκληρή.

Η Κίνα, ο σημαντικότερος σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία κατά την τρέχουσα κρίση. Το Πεκίνο εξέφρασε την απογοήτευσή του τόσο για τις επανειλημμένες πυρηνικές δοκιμές και τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, όσο και για τη συμπεριφορά της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως οι στρατιωτικές ασκήσεις, τις οποίες θεωρεί ως κλιμακούμενες εντάσεις.

«Η Κίνα θα πρέπει επίσης να καταστήσει σαφές ότι θα παραμείνει ουδέτερη εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει πυραύλους που απειλούν πρώτα το έδαφος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ απαντήσουν», υπογραμμίζει ο συντάκτης των Global Times, που διαβάζεται ευρέως στην Κινεζική επικράτεια αλλά δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα την κυβερνητική πολιτική.

Ακόμα σημαντικότερη είναι η επόμενη παρατήρησή του σύμφωνα με την οποία: «Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα πραγματοποιήσουν χτυπήματα, προσπαθώντας να ανατρέψουν το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και να αλλάξουν το πολιτικό κατεστημένο της Κορεατικής Χερσονήσου, η Κίνα θα τους εμποδίσει».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας ανέφερε την Πέμπτη ότι ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ θα ολοκληρώσει τα σχέδιά του για εκτόξευση τεσσάρων πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς πάνω από την Ιαπωνία με σημείο κρούσης κοντά στο Γκουάμ, στα μέσα Αυγούστου.

Ο Trump δήλωσε ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δεν πρόκειται να ξεφύγει με τα «φρικιαστικά» του σχόλια και την ασέβεια έναντι της Αμερικής.

«Ας δούμε τι θα κάνει με το Γκουάμ. Αν κάνει κάτι στο Γκουάμ, θα είναι ένα γεγονός τις συνέπειες του οποίου δεν θα έχει ξαναδεί κανείς πριν, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιπτώσεις για τη Βόρεια Κορέα», τόνισε ο Trump στους δημοσιογράφους στο Νιου Τζέρσεϋ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λίγο μετά την ομιλία του Trump, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν ακόμα μια διπλωματική προσέγγιση για την απειλή της Βόρειας Κορέας και ότι ένας πόλεμος θα ήταν «καταστροφικός». Σε κάθε περίπτωση, ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έτοιμες για μια ενδεχόμενη εχθρότητα της Βόρειας Κορέας απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι».

Το υπόλοιπο του καλοκαιριού λοιπόν προβλέπεται άκρως θερμό όσον αφορά τις απειλές της Β. Κορέας, την ανταπάντηση των ΗΠΑ, τη στάση της Κίνας αλλά και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

 

Πηγή: Reuters

 

Παλαιότερα άρθρα: