Ούγγρος πρωθυπουργός: Η ΕΕ να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα

viktororban
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Αφού δεν μπορεί η Ελλάδα να φυλάξει τα σύνορά της με την Τουρκία, να το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, από τη χώρα του οποίου διέρχονται καθημερινά χιλιάδες μετανάστες με προορισμό τη Γερμανία.

«Καθώς η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της (…) η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικαίωμα να κινητοποιήσει ανθρώπινα μέσα, συνοριοφύλακες για να μεταβούν εκεί ώστε να υπερασπισθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας», δήλωσε προς δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Αν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να το κάνει, οφείλουμε να το αναλάβουμε εμείς, διαφορετικά το πρόβλημα μετατοπίζεται στην Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Γερμανία», πρόσθεσε ο Oύγγρος πρωθυπουργός. «Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις κοινές δεσμεύσεις της (σ.σ.: που αφορούν την προστασία των συνόρων) δεν επιτρέπει στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει κι αυτή τους κανόνες του Σένγκεν», υπογράμμισε ο Ορμπάν, που είναι από τους πιο απρόθυμους ηγέτες να συνεισφέρουν στην υποδοχή προσφύγων.

Ο Βέμπερ παραδέχθηκε πως «η Ουγγαρία καταβάλλει προσπάθειες να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία» και πως ο Ορμπάν «έχει δίκιο να υπογραμμίζει πως η Ελλάδα είναι αυτή που οφείλει κατά πρώτο λόγο να εξασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

«Η Frontex (σ.σ.: η ευρωπαϊκή υπηρεσία επιτήρησης των συνόρων), τα χρηματοοικονομικά εργαλεία της ΕΕ, η Επιτροπή και το σύνολο της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν την Ουγγαρία», διαβεβαίωσε.
Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως στοιχεία που προκαλούν σοκ για το πόσο η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί από την προσφυγική κρίση, αφού από τους 432.761 πρόσφυγες που έχουν περάσει συνολικά από τη Μεσόγειο, οι 309.000 πέρασαν από την Ελλάδα.

Παλαιότερα άρθρα: