Πάνω από 11.000 πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα από την ΠΓΔΜ

ugeionomikh_bomva_refug
Διαβάστε επίσης

Επαναπροωθήσεις «μαμούθ» από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο δίμηνο η διευθύντρια του Τμήματος Στρατηγικών Υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς, με δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Έθνος, η κ. Σπίροβα, ανέφερε πως έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα συνολικά 11.803 πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν περάσει παράνομα στη γειτονική χώρα, από τότε που έκλεισε ο «βαλκανικός διάδρομος».

Το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η κ. Σπίροβα ξεκινά από τις 8 Μαρτίου, πέντε μέρες πριν από τη μαζική έξοδο προσφύγων και μεταναστών, στις 14 Μαρτίου, όταν περίπου 2.000 άτομα, πέρασαν στο έδαφος της γειτονικής χώρας, διασχίζοντας τον παραπόταμο του Αξιού, Μάλα Ρέκα, για να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν το ίδιο βράδυ πίσω στην Ελλάδα.

Στο διάστημα που ακολούθησε, οι αρχές της γειτονικής χώρας ανακοίνωναν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις μεταναστών από το έδαφός τους, ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες το φαινόμενο δείχνει πως λαμβάνει μαζικότερο χαρακτήρα, με καθημερινές προσπάθειες ομάδων να περάσουν τα σύνορα, τόσο από την διαδρομή μέσω του ποταμού όσο και από άλλα σημεία της μεθορίου, ανατολικά της Ειδομένης, όπου δεν υπάρχει φράχτης.
Η κ. Σπίροβα, δήλωσε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του 2016 οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν συλλάβει και ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος 23 διακινητών.

Την ίδια ώρα στην Ειδομένη συνεχίζεται η προσπάθεια των ελληνικών αρχών να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κάποια από τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περασμένη εβδομάδα αποχώρησαν συνολικά 600 άτομα, ενώ με τα στοιχεία του κυβερνητικού Συντονιστικού για τους Πρόσφυγες παρέμεναν στον καταυλισμό συνολικά 9.210 άτομα.

πληροφορίες από Αθήνα 9.84

Παλαιότερα άρθρα: