Παπαδημούλης: Ο προϋπολογισμός είναι ανεφάρμοστος. Η νέα κυβέρνηση θα τον επανασχεδιάσει.

YPOIK
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό κόκκινο, ότι ο προϋπολογισμός που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή είναι ανεφάρμοστος, θα πέσει έξω και θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί στις αρχές του 2015.

Ο ίδιος θεωρεί πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού βρίσκεται στον αέρα δεδομένου ότι βασίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον ενώ δεν έχει πάρει την συγκατάθεση της Τρόικας. Μάλιστα τονίζει ότι χωρίς το «τυπικό οκ της τρόικας δεν γίνεται τίποτα».

Πιο συγκεκριμένα σημειώνει πως η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες αφού εμφανίζει ως παροχή τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο κατά τη 30% ενώ η ίδια στο πρόσφατο παρελθόν την είχε αυξήσει κατά 450%. Επιπρόσθετα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εμφανίζει ως επιτυχία τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς με την υπόσχεση να μειωθεί».
Το θέμα που προκύπτει για την κυβέρνηση είναι ότι εμφανίζεται σε μια θέση έντονης αμηχανίας όπου μετά από μεγάλο διάστημα που υποσχόταν αποζημίωση για τις θυσίες του ελληνικού λαού, σήμερα δεν έχει να δείξει απολύτως τίποτα που να δημιουργεί αισιοδοξία. Έτσι επιλέγει να εμφανίζει το μαύρο για άσπρο μήπως καταφέρει να πείσει κάποιον. Αυτή όμως η επικοινωνιακή τακτική δεν μπορεί να δουλέψει, γιατί αφενός πολλοί πολίτες την αντιλαμβάνονται ως ξεκάθαρη υποτίμηση της νοημοσύνης τους, αφετέρου είναι σαν να ξεχνά ότι τις συνέπιες αυτών των μέτρων ο κόσμος τις βιώνει στην καθημερινή του πραγματικότητα, ανεξάρτητα από το πώς η κυβέρνηση θα του τις ‘πουλήσει’.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει μάλλον να ανησυχήσει την κυβέρνηση το γεγονός ότι μόλις έκανε πως εξαγγέλλει έξοδο απ-ό το μνημόνιο, η Τρόικα έτρεξε να την προλάβει φέρνοντάς την προ απροόπτου, όπως έγραψα σε χθεσινό μου άρθρο. Στην ίδια λογική δεν θα έπρεπε να περιμένουν καμία εξ ίσου δυσάρεστη παρέμβαση αν όντως ισχύει το υπεραισιόδοξο του προϋπολογισμού που καταγγέλλει ο Παπαδημούλης;

Ερώτημα όμως γεννάται και προς το ΣΥΡΙΖΑ. Καλά κάνει ο Παπαδημούλης και κρούει έναν ρεαλιστικό κώδωνα προς την κυβέρνηση και προς του πολίτες προκειμένου να μην κρατάνε μεγάλο καλάθι με την εφαρμογή του προϋπολογισμού. Από την άλλη όμως πώς ο ίδιος και το κόμμα του δικαιούνται να είναι τόσο αισιόδοξοι χωρίς, για να θυμηθούμε την φράση του να «έχουν πάρει το οκ από την Τρόικα»;

Παλαιότερα άρθρα: