Παραδόθηκε ο ένας εκ των τριών δραστών του Charlie Hebdo

charlie hebdo terrorists
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Η αστυνομία οργάνωσε ένα τεράστιο ανθρωποκυνηγητό σε όλη την περιοχή του Παρισιού την Τετάρτη για τους τρεις δράστες που συμμετείχαν στη μεθοδευμένη δολοφονική επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας που διακωμώδησε το Ισλάμ.

Η τρομοκρατική επίθεση από μασκοφόρους ενόπλους στην εφημερίδα, Charlie Hebdo, άφησε πίσω της 12 νεκρούς – συμπεριλαμβανομένων του αρχισυντάκτη, του μεγαλύτερου γελοιογράφου αλλά και αστυνομικών – και ήταν από τις πλέον θανατηφόρες στη μεταπολεμική Γαλλία. Οι δολοφόνοι διέφυγαν, προκαλώντας σοκ τόσο στο Παρίσι όσο και σε όλη την Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν.

Σε συνέχεια των γεγονότων, αξιωματούχοι δήλωσαν αργά την Τετάρτη, ότι δύο από τους υπόπτους ήταν αδέλφια. Είχαν ταυτοποιηθεί ως ο Said και ο Chérif Kouachi, 34 και 32 ετών αντίστοιχα. Ο τρίτος δράστης φέρεται να είναι ο Hamyd Mourad, 18 ετών. Νέα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα δύο αδέλφια, που είναι γνωστά στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, είχαν γεννηθεί στο Παρίσι, αυξάνοντας τις πιθανότητες οι ντόπιοι εξτρεμιστές να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση.

Επιπρόσθετα, νωρίς την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Παρισιού, δήλωσε ότι ο Mourad μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Charleville-Mézières, περίπου 200 χλμ. βορειοανατολικά του Παρισιού, και παραδόθηκε. «Ο ίδιος έδωσε τα στοιχεία του και έπειτα τέθηκε υπό κράτηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος, Agnès Thibault-Lecuivre.

Η επίθεση αυτή απειλεί να εμβαθύνει τη δυσπιστία ενάντια στον μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό της Γαλλίας, σε μια χρονική συγκυρία που ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός έχει καταστεί κεντρικό μέλημα στον τομέα της ασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε διάστημα λίγων λεπτών, η επίθεση εδραίωσε επίσης την πολιτιστική σύγκρουση μεταξύ του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της αφοσίωσης της Δύσης στην ελεύθερη έκφραση. Αυθόρμητες εκδηλώσεις που εκφράζουν την υποστήριξή στο Charlie Hebdo έλαβαν χώρα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες της Τετάρτης στο Παρίσι, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι «η επίθεση είναι απεικόνιση της εκτεταμένης βαρβαρότητας και είναι χωρίς αμφιβολία μια τρομοκρατική πράξη», ενώ κήρυξε την Πέμπτη ημέρα εθνικού πένθους. Παράλληλα, έθεσε τον εθνικό συναγερμό κατά της τρομοκρατίας στο υψηλότερο επίπεδο, λέγοντας ότι πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ματαιώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της ασφάλειας στη Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη έχουν λάβει τα μέτρα τους για τους νεαρούς μουσουλμάνους πολίτες που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, οι γαλλικές αρχές έθεσαν εκτός λειτουργίας κάποια σχολεία για την Πέμπτη και επικεντρώθηκαν στην παροχή περισσότερης ασφάλειας σε χώρους λατρείας, γραφεία μέσων μαζικής ενημέρωσης και κέντρα μεταφοράς, διεξάγοντας παράλληλα και τυχαίους ελέγχους στο μετρό της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, François Molins, είπε ότι σύμφωνα με τους μάρτυρες, οι δράστες φώναξαν «ο Θεός είναι μεγάλος!» Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε ως «σφαγή».

Πηγές
New York Times

Παλαιότερα άρθρα: