Παραίτηση του πρωθυπουργού της Σκωτίας μετά το…ναί

salmond_scotland
Διαβάστε επίσης

Την πρόθεσή του να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του από την θέση του Πρώτου Υπουργού (τοπικού πρωθυπουργού) της Σκωτίας ανακοίνωσε ο ηγέτης του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος ηγήθηκε της καμπάνιας για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της Πέμπτης δεν ξεπέρασε το 45% και

η Σκωτία θα παραμείνει τμήμα της χώρας, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, με αυξημένες ωστόσο αρμοδιότητες για την τοπική κυβέρνηση και Βουλή.

Ο κ. Σάλμοντ θα παραιτηθεί και από τη θέση του ηγέτη του κόμματός του. Μετά την εκλογή νέου προέδρου στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), το Νοέμβριο, ο κ. Σάλμοντ δήλωσε ότι θα υποβάλει και τυπικά την παραίτησή του από την θέση του Πρώτου Υπουργού ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να τον διαδεχθεί.

Δεδομένης της πλειοψηφίας του SNP στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, ο νέος ηγέτης θα γίνει και πρωθυπουργός. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Νικολά Στάρτζεον, θεωρείται ο πιθανότερος διάδοχος του Σάλμοντ.

“Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για την εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας και για τους 1,6 εκατ. ψηφοφόρους που τη στήριξαν.

Είμαι επίσης περήφανος για το 85% ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα και την αξιοσημείωτη ανταπόκριση όλων των ανθρώπων της Σκωτίας, που συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη συνταγματική διαδικασία, καθώς και για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Παλαιότερα άρθρα: